Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Niezależnie czy zrobisz je na zakwasie, drożdżach, sodzie czy proszku do pieczenia, zawsze smakuje lepiej niż to z piekarni (nawet najlepszej). Do tej pory pamiętam zapach pieczonego chleba u mojej babci, która piekła wielkie bochenki w piecu kaflowym, a my ustawialiśmy się po gorący z grubą warstwą masła, topiącego się paluszkach. Od tamtych chwil minęło sporo czasu, ale do tej pory zapach świeżo pieczonego chleba, to najlepszy sposób, by rozpocząć dzień. Zazwyczaj piekę chleby drożdżowe, ale gdy zabrakło mi mąki (i drożdży również), postanowiłam poeksperymentować ze składnikami. I tak powstał prościutki chleb bez mąki i drożdży. Chrupiący na zewnątrz, miękki w środku i bardzo smaczny.
Chleb bez mąki i drożdży, a z twarogiem
Bazą tego chleba jest twaróg. Wykorzystuję taki, jaki akurat mam w lodówce (zazwyczaj półtłusty). Nie mielę go w maszynce, jedynie rozdrabniam widelcem i mieszam z pozostałymi składnikami. Mokrymi rękami formuję kształtny bochenek i w godzinę mam gotowe pieczywo na śniadaniowe kanapki. Nie trzeba tu czekać, aż drożdże zaczną pracować, zagniatać i wyrabiać składników. To idealny chleb na początek piekarniczej przygody. Zawsze wychodzi i smakuje genialnie. Orzechy i nasiona sprawiają, że jest chrupiący, twaróg nadaje mu lekką kwaskowość, a jajka łączą wszystko w całość. Ten chleb oprócz tego, że jest pyszny, to zawiera mnóstwo białka, więc też syci na długo. Ja lubię go jeść z warzywną pastą i pomidorem, ale moje dzieci najczęściej smarują go dżemem malinowym lub masłem orzechowym. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.
Przepis na chleb bez mąki
Składniki:
- 500 g twarogu chudego lub półtłustego
- 3 jajka
- 30 g siemienia lnianego
- 150 g otrębów owsianych
- 120 g płatków owsianych
- 50 g orzechów laskowych (możesz zamienić na inne orzechy)
- 30 g pestek dyni lub słonecznika
- 15 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż twaróg i rozkrusz go widelcem. Dodaj do niego pozostałe składniki: całe jajka, siemię lniane, płatki i otręby owsiane, orzechy laskowe, pestki dyni, proszek do pieczenia oraz sól.
- Wymieszaj składniki, aż się połączą (zrobiłam to zwykłą łyżką, ale możesz użyć również robota kuchennego).
- Gotowe ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Zwilżonymi dłońmi uformuj z ciasta bochenek (uważaj ciasto nieco się klei).
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 50 minut, aż skórka będzie chrupiąca i rumiana.
Redakcja MojeGotowanie.pl
















