Moja babcia zawsze robiła kruchy placek ze śliwkami, który, mimo że niezwykle smaczny, nie zachwycał rozmiarami. I choć miał swoje zalety i wielu kojarzy się z dzieciństwem, sama skłaniam się ku pulchniejszym perełkom z domowego przepiśnika.

Piekę ciasto rosnące w oczach, niecierpliwie wychodzące z blachy, okazałe, puszyste, imponujące wysokością, a ciągle wilgotne. Na dodatek długo zachowuje świeżość. Wszystko to zasługa 1 prostego składnika, który kojarzy się z tradycyjnymi polskimi wyrobami i letnią ochłodą. A na wierzch, jakżeby inaczej, całe wzgórza złocistej kruszonki

Co zrobić, żeby ciasto ze śliwkami było puszyste i wilgotne?

Składnikiem, który zasługuje tu na aplauz i wpis w rzeczonym pamiętniku, jest maślanka. Jej mleczna konsystencja i kwaskowy smak robią kawał dobrej roboty. Biały płyn reaguje z proszkiem do pieczenia w taki sposób, że placek rośnie i wypełnia się pęcherzykami powietrza, które łatwo nie opadają, tak jak w przypadku biszkoptu.

Dzięki niej ciasto jest wilgotne i nie wysycha przez długi czas, pod warunkiem że przechowywane jest owinięte w pergamin i folię lub przykryte kloszem. To naprawdę składnik-skarb, ale żeby wypiek miał idealną strukturę, warto także zwrócić uwagę na technikę przygotowania:

  • Maślanka powinna mieć temperaturę pokojową. Odmierz 1 szklankę płynu co najmniej godzinę wcześniej i postaw ją na blacie kuchennym, w dość ciepłym miejscu. To samo dotyczy jajek. Jeśli zapomnisz, możesz ratować się gorącą kąpielą wodną. 
  • Cierpliwie ucieraj jajka z cukrem. Nie przerywaj ubijania na wysokich obrotach miksera, dopóki nie otrzymasz jasnej, prawie białej, puszystej masy. Cukier ma się całkowicie rozpuścić na tym etapie.
  • Przepuść mąkę przez gęste sito. To nie tylko usuwa ewentualne zanieczyszczenia, ale także napowietrza ją. W efekcie otrzymasz wyjątkowo pulchny i delikatny placek ze śliwkami. 
  • Mikser odłóż na bok od razu po utarciu jajek z cukrem. Pozostałe składniki wmieszaj szpatułką. Dzięki temu nie opadnie cierpliwie ucierany puch. 
  • Układaj śliwki na masie koniecznie miąższem do góry. Dzięki temu sok nie będzie wciekał do ciasta. Inaczej może powstać zakalec. 

Puszyste ciasto ze śliwkami na maślance – przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka maślanki 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • szczypta soli 
  • 500 g śliwek 

Na kruszonkę:

  • 50 g masła 
  • 7 łyżek mąki 
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zagniecenia kruszonki, żeby zdążyła się jeszcze schłodzić przed pieczeniem. Wmieszaj mąkę z cukrem, dodaj zimne masło (pokrojone w kostkę lub starte na grubych oczkach). Rozcieraj wszystko razem w palcach, aż składniki zaczną się ze sobą zbijać. Odłóż miskę do lodówki.  
  2. Umyj i osusz śliwki. Pokrój je w połówki i usuń pestki. 
  3. Ucieraj jajka z cukrem (najlepiej drobnym, do wypieków), aż masa powiększy objętość i stanie się puszysta. 
  4. Wlej do masy jajecznej maślankę i olej. Wymieszaj rózgą kuchenną. 
  5. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiej i dodaj do masy.
  6. Wymieszaj masę z sypkimi składnikami za pomocą szpatułki, delikatnymi ruchami, tylko do połączenia. 
  7. Na koniec dodaj cukier waniliowy (może być także esencja lub pasta) i szczyptę soli. Krótko przemieszaj. 
  8. Wylej masę do blachy o wymiarach 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść na niej śliwki, jedna obok drugiej, skórką do dołu. Posyp je kruszonką. 
  9. Piecz maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką w 170°C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Źródło przepisu: youtube.com/@SPROBUJEMY