Moja babcia zawsze robiła kruchy placek ze śliwkami, który, mimo że niezwykle smaczny, nie zachwycał rozmiarami. I choć miał swoje zalety i wielu kojarzy się z dzieciństwem, sama skłaniam się ku pulchniejszym perełkom z domowego przepiśnika.
Piekę ciasto rosnące w oczach, niecierpliwie wychodzące z blachy, okazałe, puszyste, imponujące wysokością, a ciągle wilgotne. Na dodatek długo zachowuje świeżość. Wszystko to zasługa 1 prostego składnika, który kojarzy się z tradycyjnymi polskimi wyrobami i letnią ochłodą. A na wierzch, jakżeby inaczej, całe wzgórza złocistej kruszonki.
Co zrobić, żeby ciasto ze śliwkami było puszyste i wilgotne?
Składnikiem, który zasługuje tu na aplauz i wpis w rzeczonym pamiętniku, jest maślanka. Jej mleczna konsystencja i kwaskowy smak robią kawał dobrej roboty. Biały płyn reaguje z proszkiem do pieczenia w taki sposób, że placek rośnie i wypełnia się pęcherzykami powietrza, które łatwo nie opadają, tak jak w przypadku biszkoptu.
Dzięki niej ciasto jest wilgotne i nie wysycha przez długi czas, pod warunkiem że przechowywane jest owinięte w pergamin i folię lub przykryte kloszem. To naprawdę składnik-skarb, ale żeby wypiek miał idealną strukturę, warto także zwrócić uwagę na technikę przygotowania:
- Maślanka powinna mieć temperaturę pokojową. Odmierz 1 szklankę płynu co najmniej godzinę wcześniej i postaw ją na blacie kuchennym, w dość ciepłym miejscu. To samo dotyczy jajek. Jeśli zapomnisz, możesz ratować się gorącą kąpielą wodną.
- Cierpliwie ucieraj jajka z cukrem. Nie przerywaj ubijania na wysokich obrotach miksera, dopóki nie otrzymasz jasnej, prawie białej, puszystej masy. Cukier ma się całkowicie rozpuścić na tym etapie.
- Przepuść mąkę przez gęste sito. To nie tylko usuwa ewentualne zanieczyszczenia, ale także napowietrza ją. W efekcie otrzymasz wyjątkowo pulchny i delikatny placek ze śliwkami.
- Mikser odłóż na bok od razu po utarciu jajek z cukrem. Pozostałe składniki wmieszaj szpatułką. Dzięki temu nie opadnie cierpliwie ucierany puch.
- Układaj śliwki na masie koniecznie miąższem do góry. Dzięki temu sok nie będzie wciekał do ciasta. Inaczej może powstać zakalec.
Puszyste ciasto ze śliwkami na maślance – przepis
Składniki:
Na ciasto:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 500 g śliwek
Na kruszonkę:
- 50 g masła
- 7 łyżek mąki
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Zacznij od zagniecenia kruszonki, żeby zdążyła się jeszcze schłodzić przed pieczeniem. Wmieszaj mąkę z cukrem, dodaj zimne masło (pokrojone w kostkę lub starte na grubych oczkach). Rozcieraj wszystko razem w palcach, aż składniki zaczną się ze sobą zbijać. Odłóż miskę do lodówki.
- Umyj i osusz śliwki. Pokrój je w połówki i usuń pestki.
- Ucieraj jajka z cukrem (najlepiej drobnym, do wypieków), aż masa powiększy objętość i stanie się puszysta.
- Wlej do masy jajecznej maślankę i olej. Wymieszaj rózgą kuchenną.
- Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiej i dodaj do masy.
- Wymieszaj masę z sypkimi składnikami za pomocą szpatułki, delikatnymi ruchami, tylko do połączenia.
- Na koniec dodaj cukier waniliowy (może być także esencja lub pasta) i szczyptę soli. Krótko przemieszaj.
- Wylej masę do blachy o wymiarach 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść na niej śliwki, jedna obok drugiej, skórką do dołu. Posyp je kruszonką.
- Piecz maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką w 170°C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Źródło przepisu: youtube.com/@SPROBUJEMY

















