To ciasto powstaje najprościej na świecie - bez użycia miksera, masę miesza się zwykłą rózgą kuchenną. Nie jest też potrzebna specjalna waga. Wszystko odmierzysz standardową szklanką (250 ml) i łyżeczką do herbaty. Deser w smaku nieco przypomina klasycznego murzynka, chociaż jest od niego lżejszy.
Nie trzeba też zagotowywać części składników, a potem studzić, jak w wielu przepisach na tego typu czekoladowe ciasta, co bardzo skraca czas przygotowania. Ilość składników łatwo możesz podwoić, jeśli chcesz przygotować wypiek na dużą blachę.
Piekłam już to ciacho z truskawkami, czereśniami, morelami, borówkami, malinami, brzoskwiniami z puszki i w każdej wersji było pyszne, a teraz przyszedł czas na moje ulubione owoce - śliwki. Zapraszam więc po przepis na ekspresowy placek czekoladowy ze śliwkami. Prościej i smaczniej się nie da.
Przepis na placek czekoladowy ze śliwkami
Składniki (na formę 20 cm x 30 cm):
- 300 g śliwek (waga po odpestkowaniu)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki białego cukru
- 1 szklanka maślanki naturalnej (w temperaturze pokojowej)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 50 g czekolady
Sposób przygotowania:
- Śliwki dokładnie umyj, przekrój na połówki i usuń z nich pestki. Możesz też pokroić owoce na mniejsze kawałki.
- Przygotuj dwie duże miski.
- Do jednej wsyp wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, sodę, cukier) i krótko je wymieszaj.
- Do drugiej miski wlej składniki mokre - maślankę, olej, jajka. Wymieszaj rózgą do połączenia.
- Następnie suche wsyp do mokrych i wymieszaj całość rózgą.
- Czekoladę posiekaj drobno i dodaj do masy. Wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Masę wlej do formy i wyrównaj łyżką.
- Na wierzch wyłóż śliwki (skórką do dołu).
- Nastaw piekarnik na 180 stopni C w opcji góra-dół i piecz ok. 30-35 minut. Po upływie 1/2 godziny, sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek będzie suchy, możesz wyciągać placek z piekarnika.
Przed podaniem możesz dodatkowo posypać jeszcze ciepłe ciasto odrobiną cukru pudru.
Co można zmienić w tym przepisie?
Ten placek udaje się także po zmianie części składników. Zamiast maślanki, równie dobrze sprawdzi się taka sama ilość gęstego jogurtu greckiego bądź kefiru. Olej może być słonecznikowy, winogronowy, ryżowy lub rzepakowy.
Jeśli masz tylko brązowy cukier, erytrytol lub ksylitol, również możesz ich użyć zamiast zwykłego cukru. Czekolady używam zwykle mlecznej, ale ciasto będzie tak samo smaczne z czekoladą deserową lub pół na pół mleczną i gorzką. Jak pisałam na początku, także owoce możesz dodawać dowolne - większe pokrój na małe kawałki, ewentualnie obtocz w mące ziemniaczanej, żeby nie opadły na dno placka.
















