Masz ochotę zrobić domowe krokiety, ale denerwuje cię, że naleśniki pękają albo są za grube? Ten przepis to gotowa odpowiedź na takie problemy. Jakub Kuroń dokładnie wie, co zrobić, by usmażyć idealne naleśniki do krokietów: cienkie, elastyczne i wytrzymałe. Takie, które można zawinąć z nadzieniem i bez stresu panierować albo podać z barszczem. Bez niespodzianek, bez kombinowania. Sprawdź, co dokładnie proponuje Kuroń i zobacz, dlaczego ten przepis po prostu działa.

Cienkie, lekkie i po prostu idealne

Proporcja składników zaproponowana przez Kuronia (250 g mąki, 250 ml mleka i 200 ml wody) pozwala przygotować naprawdę cienkie naleśniki, które dobrze się smażą i nie rwą przy zwijaniu. Są elastyczne, a przy tym na tyle cienkie, że nie dominują nad farszem. To ważne, bo krokiety z grubego ciasta są ciężkie, trudno je zjeść z przyjemnością, „stają” w gardle i dominują nad każdym nadzieniem. Cienkie naleśniki pozwalają grać pierwsze skrzypce farszowi i idealnie łączą się z barszczem. 

Getty/iStock Trevor Srednick

Jakub Kuroń nie pomija jajek w cieście na krokiety, ale mogą być tylko dwa. Wiele osób może być zaskoczonych, bo dodaje więcej, ale wtedy naleśniki zaczynają smakować jak omlety albo amerykańskie pankejki. Nie o to chodzi, jeśli robisz ciasto do krokietów. Tutaj kluczowa jest lekkość. A z lekkością wiąże się grubość. Nie ma nic gorszego niż krokiety, w których pierwszoplanową rolę gra gruby, tłusty placek i panierka. Wtedy farszu w ogóle nie czuć.

Jak zawijać krokiety?

Jakub Kuroń ma też dodatkowy patent na zawijanie swoich krokietów bez wypadającego nadzienia. Nie trzeba kłaść po porcji farszu byle jak czy rozsmarowywać go po całej powierzchni z wyjątkiem brzegów. Najlepiej uformować ciasny rulonik z nadzienia, który oddaje kształt krokietów, następnie przykryć brzegami z boku i zwijać od dołu do góry.

Przepis na naleśniki do krokietów Jakuba Kuronia

Składniki (na ok. 10-14 sztuk w zależności od wielkości patelni):

  • 250 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/2 szklanki)
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz mąkę, jajka, mleko, wodę i sól.
  2. Ubij całość mikserem lub trzepaczką, by było żadnych grudek.
  3. Rozgrzej patelnię. Przed każdym naleśnikiem lekko posmaruj ją olejem, najlepiej pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym.
  4. Wlej cienką warstwę ciasta na patelnię. Rozprowadź je, przechylając patelnię w każdą stronę.
  5. Smaż z obu stron na rumiano, nie za długo, żeby naleśniki pozostały elastyczne.

Jak mówi sam Jakub Kuroń, można je podać bez panierki - są wtedy lżejsze. Tak robiła jego mama i podawała je z kubkiem gorącego barszczu. To świetna opcja, jeśli chcesz uniknąć ciężkiej panierki, albo zależy ci na szybszym przygotowaniu. Jeśli jednak wolisz klasyczne krokiety, obtocz naleśniki w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Jak tłumaczy Kuroń: „Nie każdy obtacza naleśniki w mące – ja zawsze to robię. Dzięki temu panierka lepiej się trzyma i nie odpada podczas smażenia.”. Efekt jest jak z obrazka.

Źródło przepisu: Kuron.com.pl.