Taki tort uda się zawsze i każdemu, a pracy przy nim tyle, co nic. Nie ma tu żadnego ubijania, ucierania i ryzyka, że blaty opadną czy w środku wyjdzie zakalec. Wystarczy usmażyć trochę zwykłych naleśników i przełożyć je prostym kremem na bazie bitej śmietany. Do tego jeszcze tylko świeżutkie, słodkie truskawki i najpyszniejszy deser pod słońcem jest gotowy raz-dwa. 

Jak zrobić tort naleśnikowy?

Oczywiście podstawą takiego deseru są cieniutkie i elastyczne naleśniki, dlatego przede wszystkim trzeba mieć dobry przepis na ciasto naleśnikowe. W tym celu warto zastosować złotą zasadę 2:1, czyli wymieszać 2 jajka oraz po 1 szklance mleka, wody gazowanej i mąki. Do tego jeszcze tylko trochę rozpuszczonego masła oraz mała szczypta soli i najpyszniejsze ciasto na naleśniki będzie już gotowe do smażenia. 

A jeśli już o smażeniu mowa, to tutaj też trzeba pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, przyda się patelnia z nieprzywierającym dnem. Po drugie, liczy się odpowiednia moc palnika, bo naleśników nie można smażyć na zbyt dużym ogniu. Wtedy szybko się przypalą i wyschną, a tego przecież nie chcemy.

Jeśli natomiast chodzi o krem do tortu naleśnikowego, to tutaj sprawa jest banalnie prosta. Wystarczy ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i dodać serek mascarpone, a powstanie gęsta, puszysta i idealnie kremowa masa do przekładania cienkich placuszków. Zobacz poniżej pełny przepis i koniecznie przyszykuj taki przysmak na najbliższa okazję.

Tort naleśnikowy z bitą śmietaną i truskawkami - przepis

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki roztopionego masła

Składniki na krem:

  • 1 szklanka schłodzonej śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • świeże truskawki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj na gładką masę i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto wylewaj niewielkimi porcjami na rozgrzaną patelnię.
  3. Cienkie naleśniki smaż aż będą rumiane z obu stron, a następnie odstaw je do wystudzenia.
  4. W oddzielnej misce ubij mocno schłodzoną śmietankę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i wanilię, a gdy bita śmietana będzie gotowa, delikatnie wymieszaj ją z serkiem mascarpone.
  5. Gotowym kremem przekładaj naleśniki, dodając na każde pięterko pokrojone truskawki. 
  6. Tak przygotowany tort naleśnikowy wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.