Jeśli do tej pory zakwas na żurek ci nie wychodził, to sprawdź, bo może odpowiada za to banalny błąd przy jego robieniu. Chodzi tylko o 1 składnik, który psuje wszystko, do tego stopnia, że w ogóle nie zachodzi proces fermentacji. Przeczytaj naszą podpowiedź i już nigdy więcej nie kupisz gotowego zakwasu. Zwłaszcza że z nimi różnie bywa i nie zawsze są smaczne i odpowiednio kwaśne.

Jak zrobić zakwas na żurek?

Składniki:

  • 10 łyżek mąki żytniej razowej
  • 6 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 litr wody

Przygotowanie krok po kroku:

  1. W słoiku musi zmieścić się 1 litr płynu i pozostałe składniki, dlatego wybierz większy egzemplarz.
  2. Wsyp do niego 10 łyżek mąki żytniej razowej, dorzuć 6 liści laurowych, 12 kuleczek ziela angielskiego, 10 ząbków czosnku bez łupinek. Całość zalej zimną lub letnią wodą, ale wcześniej przegotowaną. Porządnie wymieszaj, bo składniki powinny się bardzo dobrze połączyć.
  3. Słoik przykryj czystą bawełnianą ściereczką i złap ją gumką recepturką. Zakwas na żurek odstaw go na co najmniej 4 dni, a najlepiej na 8, w zacienione miejsce i w miarę ciepłe, ale nie powyżej temperatury pokojowej. Co ważne, zamieszaj go przynajmniej raz dziennie i ponownie zasłoń.

Co może zepsuć zakwas na żurek?

W wielu przepisach znajdziesz informację, że trzeba dodać do niego większą lub mniejszą ilość soli. Jednak to właśnie ona może być przyczyną zatrzymania procesu fermentacji. Duża porcja sprawi, że zginą bakterie, dzięki którym właśnie powstaje zakwas. Nie warto ryzykować, dlatego po prostu pomiń ten składnik. Uzupełnisz go na etapie gotowania zupy. Absolutnie nie wpłynie to na jej końcowy smak, a ty nie musisz stresować się tym, czy zakwas na żurek będzie dobry. 

Jak przechowywać zakwas na żurek?

Czasami chcemy przyspieszyć pracę i przygotować zakwas na żurek wyprzedzeniem. To jak najbardziej dobry pomysł, tylko trzeba pamiętać o tym, żeby usunąć z niego liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Sam płyn, z całą mąką, trzeba przelać do butelki lub słoika i włożyć do lodówki. W lodówce zakwas bez problemu postoi nawet 2 tygodnie. A jeśli planujesz kolejne gotowanie żurku w niedługim czasie, to od razu odłóż porcję płynu z mąką. To będzie podstawa do nowej porcji.

Źródło: przepis pochodzi z Facebooka @zesmakiemnaty