Im liczniejszą masz rodzinę, tym więcej pierogów i uszek trzeba ulepić na święta. A co, jeśli podpowiem ci sposób na uzyskanie idealnego grzybowego smaku i delikatności, jaką mają domowe uszka, ale bez całego ambarasu z wyrabianiem ciasta, czekaniem aż ono odpocznie, a potem zwijaniem maleńkich pierożków na palcu i tak w nieskończoność? Genialny patent znalazłam w filmiku Tomasza Strzelczyka i musiałam od razu go wypróbować. Efekt jest palce lizać!

Sprytny patent Tomka Strzelczyka na dodatek do barszczu czerwonego 

Pan Tomek wykorzystał dokładnie te same składniki, które są potrzebne do zrobienia wigilijnych pierożków, ale przygotował z nich bardzo proste kluseczki. To takie błyskawiczne „uszka dla leniwych”. Każdy klusek jest akurat na jeden kęs i zgrabnie prezentuje się w zupie. Żeby je zrobić, wystarczy patelnia (do podsmażenia cebulki), blender lub maszynka do mięsa z drobnym siteczkiem (do zmiksowania namoczonych grzybów) i mikser, żeby ubić białka a potem zmiksować całe ciasto.

Jedyne, co dodałabym tutaj od siebie, szykując te kluseczki kolejny raz, to odrobina pudru grzybowego (czyli rozdrobnionych na pył suszonych prawdziwków) dla jeszcze mocniejszego podbicia aromatu. Kluski można ugotować w garnku albo na tej samej patelni, na której smażyła się cebula. 

Poniżej podaję od razu przepis na podwójną porcję, w końcu w święta zjeżdża się cała najbliższa rodzina. A kluseczki grzybowe wychodzą tak pyszne, że na pewno każdy będzie chciał dokładkę zupy z taką „wkładką”. 

Przepis na grzybowe kluseczki do wigilijnego barszczu

Składniki: 

  • 300 g mąki
  • 160 g masła
  • 40 g suszonych grzybów (namoczonych wcześniej przez kilka godzin w letniej wodzie)
  • 7 dużych jajek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła do smażenia cebuli
  • do smaku: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Pokrojone cebule usmaż na patelni, na rozgrzanym maśle do momentu, aż zmięknie.
  3. Do wysokiego naczynia włóż namoczone wcześniej grzyby, usmażoną cebulę i zmiksuj wszystko za pomocą blendera. 
  4. Oddziel żółtka od białek.
  5. Białka wlej do miski i ubij na sztywno ze szczyptą soli. 
  6. W osobnej misce utrzyj żółtka z masłem. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, cały czas miksując.
  7. Do ciasta przełóż grzyby zmiksowane z cebulą i całość wymieszaj. 
  8. Dodaj do masy białka i ostrożnie wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą oraz pieprzem. 
  9. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Zanurz łyżkę we wrzątku i nabierz nią niewielką porcję ciasta.
  10. Połóż masę na wrzątku - dokładnie tak, jak robisz kluski kładzione. Powtarzaj, aż zapełnisz garnek. 
  11. Kluseczki grzybowe gotuj na średnim ogniu przez kilka minut od momentu wypłynięcia.
  12. Wyciągaj je łyżką cedzakową i rozkładaj do głębokich talerzy.

Grzybowe kluseczki zalej gorącym barszczem czerwonym i podawaj. Danie jest tak pyszne, że goście będą chcieli wylizać talerze, a przygotujesz je bez większego wysiłku. 

Źródło przepisu: www.youtube.com/@ODDASZFARTUCHA