Wrzucasz wszystko do jednej misy i mieszasz. Trudno o prostszy przepis, a jednocześnie takie muffinki mają w sobie mnóstwo magii. Zacznijmy od tego, że wyglądają na paterze o wiele bardziej uroczo niż zwykłe ciasto, a goście nie muszą siedzieć przy stole, upakowani ciasno jak sardynki, żeby je zajadać ze smakiem. Dzięki bananom są słodziutkie w punkt i mają wilgotne, wręcz lekko kremowe wnętrze, choć pozostają puszyste. Tanie, a warte miliona dolców. Same w sobie smakują doskonale, ale można też potraktować je jak bazę, cukiernicze czyste płótno, i na przykład dorzucić orzechy lub czekoladowe kropelki. Sprawdź przepis Ewy Wachowicz genialny w swojej prostocie.  

Jakie banany wybrać do muffinek?

Najlepiej sięgnąć po dojrzałe banany, ale jednocześnie takie, które dalej maja jednolity, żółty miąższ bez czarnych plam. Raz, że powinny być słodkie, dwa, że gdy poleżą dłużej, mają inną konsystencję. Powinny rozpłynąć się w cieście i dobrze z nim połączyć. Niedojrzałe owoce mają charakterystyczny, skrobiowy posmak i mączną strukturę, co nie sprawdzi się zbyt dobrze w muffinkach.

Nie każdy wie, że smak bananów można sprawdzić już w sklepie, bez obierania. I nie chodzi tylko o kolor skórki. Gdy robisz zakupy na muffiny, zerknij na ogonek owocu. Im krótszy, tym wolniejszy był proces dojrzewania. Taki banan miał czas, żeby naturalnie rozwinąć smak, zgromadzić cukry, a w związku z tym jest bardziej esencjonalny i aromatyczny.

Muffiny bananowe Ewy Wachowicz – przepis

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 banany

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia do miski.
  2. Wbij jajko, dodaj mleko, cukier i olej.
  3. Utrzyj wszystko na jednolitą masę, wystarczy łyżka lub szpatułka.
  4. Obierz banany i pokrój miąższ w kosteczkę. Możesz także rozgnieść go widelcem.
  5. Dodaj owoce do miski. Wymieszaj.
  6. Przełóż masę do papilotek umieszczonych w specjalnej blaszce z wgłębieniami lub silikonowych foremek. Powinna sięgać do 2/3 ich wysokości.
  7. Piecz muffinki bananowe przez 30 minut w 170°C (tryb góra-dół).

Czym ozdobić andrzejkowe muffinki?

Banany tworzą idealną parę z orzeszkami ziemnymi, więc warto ozdobić muffiny polewą z masła orzechowego. Jeśli nie chcesz dokładać sobie roboty, wystarczy jednak, że obsypiesz je cukrem pudrem. Poza tym sprawdza się takie dekoracje jak:

  • glazura karmelowa z nutą wanilii,
  • polewa z białej lub gorzkiej czekolady,
  • lukier z sokiem cytrynowym i mlekiem,
  • polewa z serka śmietankowego (jak klasyk do ciasta marchewkowego),
  • krem na bazie mascarpone i świeża skórka z pomarańczy.

Pamiętaj, że muffiny możesz także obsypać przed wstawieniem do piekarnika kruszonką. Klasyczna sprawdzi się dobrze, ale najlepszym rozwiązaniem, które pasuje jak ulał do bananów, jest przyrządzenie posypki z płatków owsianych i orzechów

Źródło: ewawachowicz.pl