Kiedy byłam dzieckiem, mój brat w skutek zabawnego przejęzyczenia nazwał rumianą skórkę kotletów bombonierką zamiast panierką. Od tamtej pory ciągle tak właśnie żartobliwie ją nazywamy. Ale ta dziwna nomenklatura, której nikt poza nami nie rozumie, w pewnym sensie ukształtowała też moje myślenie o tym daniu. Kotlet to dla mnie „paczuszka", które kryje w środku coś magicznego.
Co prawda jest to soczyste mięso, a nie czekoladki, ale porównanie już żyje w mojej głowie swoim życiem. W poszukiwaniu najlepszej panierki, która spełni moje wygórowane oczekiwania, natrafiłam na sposób zupełnie inny niż obtaczanie w bułce tartej.
Jak zrobić ciasto naleśnikowe do kotletów?
Odkąd zanurzam kotlety z kurczaka w cieście naleśnikowym, zamiast taplać je w jajku i obtaczać w bułce, dopiero przekonałam się co to tak naprawdę znaczy soczyste mięso. Taka nietypowa panierka doskonale chroni delikatny filet przed wysuszeniem, bo pokrywa go bez żadnych prześwitów i nie odpada. Żeby uzyskać jak najlepszy efekt, warto jednak pamiętać o kilku rzeczach:
- Zawsze korzystaj z zimnych składników. Zarówno jajko, jak i mleko oraz woda powinny być wyjęte bezpośrednio z lodówki przed mieszaniem ciasta. Dzięki temu ciasto nie będzie nasiąkać tłuszczem.
- Najlepsze proporcje objętościowe suchych składników do mokrych to 1:1. Czyli na 1 szklankę mąki przypadnie 1 szklanka płynu.
- Nie mieszaj ciasta naleśnikowego zbyt intensywnie i użyj go od razu po przyrządzeniu, żeby nie dopuścić do rozwijania się glutenu. Inaczej panierka stanie się gumowata.
Dużą zaletą smażenia kotletów z kurczaka w cieście naleśnikowym jest to, że można nadać mu różne smaki, co niekoniecznie sprawdzi się tak dobrze w przypadku suchej panierki. Dobrze jest dodać do niego curry (lub kurkumę w połączeniu z przyprawami) – zyska wtedy nie tylko mnóstwo aromatu idealnego do drobiu, ale także będzie miało intensywnie złocisty kolor.
Kotlety z kurczaka w cieście naleśnikowym – przepis
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 100 ml wody gazowanej
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Oczyść pierś kurczaka z żyłek i błonek. Pokrój ją w plastry i lekko rozbij, na kotlety o grubości około 1 cm. Osusz je ręcznikiem papierowym. Oprósz solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Rozsmaruj przyprawy po całej powierzchni mięsa. Odłóż je na kilkanaście minut.
- Przygotuj ciasto naleśnikowe. Roztrzep jajka z wodą i mlekiem. Dodaj przyprawy. Na koniec wsyp mąkę. Rób to stopniowo, do uzyskania idealnej konsystencji. Masa powinna być dość gęsta, tak by trzymała się na kotletach, ale jednocześnie lejąca się, żeby równo je pokryła.
- Rozgrzej olej na patelni. Zanurzaj piersi z kurczaka w masie z curry i od razu kładź na tłuszcz. Zwróć uwagę na temperaturę. Nie może być zbyt wysoka, bo ciasto spiecze się, zanim mięso będzie gotowe w środku. Smaż na złoty kolor.
- Wyjmij gotowe kotlety na ręcznik papierowy, żeby je odsączyć. Serwuj od razu, dopóki ciasto jest świeże, pachnące i lekko chrupkie
Z czym serować filety z kurczaka w cieście?
Kotlety z kurczaka to świetny zamiennik dla klasycznych filetów w bułce tartej lub nuggetsów. Możesz podawać je z typowo polskimi hitami obiadowymi, takimi jak ziemniaki z wody i surówka, lub potraktować jak domowy fast food i przygotować frytki lub łódeczki ziemniaczane.
Świetnie pasuje do nich czerwona kapusta lub mizeria. Warto serwować je z sosem obok, na przykład pomidorowym, barbecue lub czosnkowym. Natomiast azjatyckie smaki ukryte w cieście dobrze dopełni ryż smażony z warzywami i kardamonem. Złociste kotleciki możesz potraktować jako wkładkę do burgera, kanapki lub wrapa.

















