Powszechnie wiadomo, że niemiecka kuchnia sałatkami stoi. Niemcy uwielbiają jeść sałatki, niemal tak samo mocno, jak my. Zarówno te tradycyjne (np. ziemniaczane zwane Kartoffelsalat), jak i śledziowe, ogórkowe, czy makaronowe. Trudno się dziwić, bo wszystkie one są pyszne i wyjątkowo proste do przygotowania. Dressingi bywają majonezowe, kremowe, albo lżejsze - z octu i oleju zmieszanego z przyprawami oraz świeżymi ziołami.
Ostatnio, przeglądając stary pamiętnik (z czasów, kiedy na wakacje jeździłam do kuzynki, studiującej w Berlinie), natknęłam się na oszałamiająco dobry przepis na niemiecką Fleischsalat. To tradycyjny, domowy, niemiecki przysmak, którego naszykowanie zajmuje dosłownie parę minut. Ta sałatka jest często podawana w domach jako dodatek do kanapek np. podczas rodzinnego śniadania, ale można ją też kupić w niemal każdym sklepie spożywczym, zapakowaną w przezroczyste pudełko. Wierzcie mi, jest po prostu przepyszna.
Jak zrobić niemiecką sałatkę?
Sałatka ma w nazwie Fleisch, co od razu jest podpowiedzią, że w składnikach znajduje się mięso. To oznacza, że na wigilijnym stole jej nie postawisz, ale na 1. lub 2. dzień świąt będzie już w sam raz. Najczęściej dodawaną wędliną jest dobrej jakości mortadela albo po prostu szynka. Poza nią w sałatce lądują ogórki kiszone (które dodają jej kwaskowości) i konserwowe (które dodają lekko słodkiej i octowej nuty), a świeżym dodatkiem jest duża ilość szczypioru, który zapewnia ostrość.
Te podstawowe składniki w 1 pyszną całość łączy kremowy sos. Potrzebujesz do niego kwaśną śmietanę, ulubiony majonez, trochę soku z kiszonych ogórków, musztardę (może być miodowa, dla osłody), sól i pieprz. To wszystko. Niemiecka sałatka to naprawdę pochwała kulinarnej prostoty. Jeśli tylko masz dobrą wędlinę, możesz się zabierać za jej szykowanie raz-dwa.
Fot. Getty/iStock, HandmadePictures
Przepis na niemiecką sałatkę, czyli fleischsalat
Składniki:
- 450 g mortadeli w kawałku
- 4 ogórki kiszone
- 4 ogórki konserwowe
- 1 pęczek szczypiorku
Składniki na sos:
- 150 g śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
- 1 łyżeczka musztardy
- czarny pieprz
- ewentualnie sól do smaku (często już nie potrzeba, bo same ogórki są słone)
Sposób przygotowania:
- Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszaj w misce.
- Mortadelę i ogórki pokrój w cienkie paski.
- Szczypiorek drobno posiekaj.
- Wszystko umieść w misce z sosem i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dopraw do smaku. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce (wystarczy jej ok. 1/2 godziny).
Fleischsalat to sałatka, która idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju rodzinne uroczystości. Poza Bożym Narodzeniem możesz ją zaserwować na urodziny, imieniny, andrzejki, sylwestra, Nowy Rok albo Wielkanoc.
















