Zimtsterne to niemieckie ciasteczka popularne szczególnie na południu kraju, gdzie wypiekane są obowiązkowo na święta Bożego Narodzenia. Pierwszy raz miałam je okazję spróbować, gdy koleżanka przywiozła mi je prosto z Bawarii. Od razu się w nich zakochałam i postanowiłam upiec w domu. Są cudownie kruche, pachnące i lekko ciągnące w środku, co było miłym zaskoczeniem już przy pierwszym kęsie.
Świąteczne gwiazdki prosto z Niemiec ze śnieżną glazurą
Przepis na te gwiazdki nie jest trudny, a składniki pewnie masz już w kuchni. Bazą ciasteczek są mielone migdały oraz białka. Połączone z mąką, cukrem i cynamonem tworzą lekko klejące się ciasto, które warto schłodzić przed pieczeniem. Wtedy dużo łatwiej się wałkuje, a jeśli wciąż będzie się przyklejało, podsyp je cukrem pudrem. Gotowe ciasteczka jeszcze przed pieczeniem udekoruj bezową glazurą. Zrobisz ją podobnie do klasycznej bezy, jednak rozrób ją odrobiną mleka, by łatwiej wykładała się na ciasteczka. Całość upiecz i to, moim zdaniem, jest najtrudniejszy moment. Przyznam ci się, że pierwsza blacha moich gwiazdek wcale nie wyszła śnieżnobiała, a wprost przeciwnie, bo jasnobrązowa. Piekłam je w zdecydowanie za wysokiej temperaturze, dlatego polecam maksymalnie 160 stopni. Warto też do ciasteczek zaglądać co jakiś czas. Gdy zauważysz, że za mocno się przypiekają, przykryj je folią spożywczą. Dzięki temu pozostaną bialutkie jak śnieg.
Przepisy na inne pyszne łakocie znajdziesz na naszym kanale nadawczym. Koniecznie go zaobserwuj, by nie przegapić żadnych nowości.
Przepis na niemieckie gwiazdki świąteczne
Składniki na ciasto:
- 300 g zmielonych migdałów
- 50 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 białka
Składniki na glazurę bezową:
- 1 białko
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż mielone migdały, cukier puder, mąkę, cynamon oraz białka. Zmiksuje je do połączenia. Ciasto może nieco się kleić. Owiń je w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Często robię ciasto wieczorem, a następnego dnia wykrawam i piekę ciasteczka. Ma ono wtedy idealną konsystencję.
- Następnie przygotuj bezową glazurę. Białko ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej po łyżce cukier, cały czas ubijając. Gdy będzie gęsta i lśniąca, dodaj do niej 2 łyżki mleka i zmiksuj jedynie do połączenia.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Jeśli się mocno klei, podsyp je cukrem pudrem. Foremką w kształcie gwiazdki wycinaj z niego ciasteczka. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmaruj każde bezową glazurą.
- Piecz je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Jeśli beza zacznie się przypiekać (powinna pozostać śnieżnobiała), nakryj je folią do pieczenia.
- Gotowe ciasta ostudź na kratce i przechowuj w zamkniętej puszce.
Getty/iStock, rusgri
















