„Masło” śliwkowe (inaczej pflaumenmus) konsystencją przypomina nieco nasze powidła warszawskie, ale ma nieco inny smak. Przetwory są gładziutkie jak miękkie masełko, przez co łyżeczka sama sięga do słoiczka. Śliwki są teraz bajecznie tanie - mocno obrodziły i to ich czas, więc jeśli szukasz na nie kolejnego patentu, poznaj ten tradycyjny niemiecki przepis. Pflaumenmus będzie idealny do nasączania biszkoptów, przekładania blatów piernika, a także jako sos do ciast, w tym również sernika, lodów, gofrów czy racuchów. Spróbuj też koniecznie polać nim pierogi lub knedle ze śliwkami. Dosłodzi też herbatę zamiast konfitur. Oprócz tego wniesie śliwkowy smak i aromat do jesienno-zimowych owsianek i ryżanek z dodatkiem czekolady. Z takim śniadaniem od razu będzie ci się chciało szybciej wstawać.
Na kanale messenger Mojego Gotowania znajdziesz też inne patenty i przepisy na przetwory i nie tylko. Przetrwasz z nimi całą jesień i zimę. Jeśli masz śliwki i już nie wiesz, co z nich zrobić, to dobry adres. Często podpowiadamy tam pomysły na sezonowe skarby. Dostaniesz od nas 2 propozycje dań lub przetworów dziennie - takich jak te lub jeszcze smaczniejszych.
Jak zrobić „masło” śliwkowe po niemiecku?
Składników trzeba tu niewiele, ale zwróć uwagę na śliwki, jakich używasz. Powinny mieć ciemną skórkę i żółty lub żółto-zielony, gęsty i mięsisty środek. Takie śliwki łatwiej rozpadną się na mus niż soczyste renklody. Nasze węgierki i podobne do nich odmiany będą dobrym wyborem na „masełko”. Śliwek oczywiście nie obieramy. Skórka sama zdąży się rozpuścić i również odda swoje smaki. Mus ma świąteczny charakter, więc będzie jak znalazł na grudniowy czas.
Dodaj śliwki do dużego garnka i gotuj na małym lub średnim ogniu przez 1-2 godziny. Musisz regularnie mieszać masło śliwkowe, aby nie przywarło do dna garnka. Dokładny czas gotowania zależy od rodzaju użytych śliwek i ich dojrzałości. Im więcej ich zużyjesz i im bardziej są dojrzałe, tym dłuższy czas gotowania będzie potrzebny.
AdobeStock Melastmohican
Jak sprawdzić, czy konsystencja jest właściwa? Zrób test palca i łyżki. Nabierz niewielką ilość śliwek na łyżkę i przesuń palcem przez środek. Jeśli ślad po palcu nie zniknie (nie przykryją go rozlewające się śliwki), owoce są gotowe do blendowania.
Przepis na niemiecki pflaumenmus
Składniki:
- 2 kg dojrzałych śliwek węgierek (mogą być z lekko pomarszczoną skórką)
- 200 g cukru
- 1 laska cynamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków (lub 4 całe)
Sposób przygotowania:
- Umyj śliwki, przekrój je i usuń pestki. Przełóż śliwki do dużej miski i wymieszaj z cukrem i przyprawami. Odstaw mieszankę na 2 godziny lub na całą noc. Pozwoli to wydobyć sok ze śliwek i zapobiega przypalaniu się podczas gotowania.
- Przełóż śliwki z sokiem do garnka z grubym dnem i gotuj na małym lub średnim ogniu przez 1-2 godziny. Regularnie mieszaj, aby zapobiec przypaleniu się. Za pomocą łyżki i palca sprawdź, czy owoce są już gotowe (sposób opisany powyżej).
- Wyjmij z garnka wszystkie przyprawy (laskę cynamonu i goździki). Zmiksuj gotowe masło śliwkowe na gładki mus.
- Przełóż jeszcze gorący do wyparzonych słoików do wysokości ok. 0,5 cm od rantu. Wytrzyj brzegi słoików do czysta za pomocą ręczników papierowych, zakręć mocno wyparzonymi wieczkami.
- Przełóż do garnka wyłożonego bawełnianą czystą ściereczką, zalej gorącą wodą do 3/4 wysokości i gotuj 10 minut od zagotowania wody.
Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu - wytrzyma na pewno przez rok. Otwarte masło śliwkowe powinno przetrwać w lodówce ok. 2-3 tygodnie. Można je też zamrozić - będzie się nadawać do jedzenia na pewno przez ok. pół roku.
Jak zrobić niemiecki mus jabłkowy w wolnowarze?
Do tego typu przetworów doskonale sprawdzi się również wolnowar. Jest wręcz stworzony do powolnego gotowania i smażenia, którego potrzebuje wiele przetworów owocowych. Wymacerowane w przyprawach przez noc śliwki przełóż do wolnowaru i gotuj na małym ogniu przez około 6 godzin bez przykrycia. Śliwki powinny się całkowicie rozpaść. Usuń pozostały płyn, gotując bez przykrycia na dużym ogniu przez kolejne 6 godzin. Za pomocą testu łyżki i palca (opisany wyżej) sprawdzisz, czy owoce są gotowe. Dalej postępuj jak w przepisie powyżej.
















