Nie spodziewałam się po naszych zachodnich sąsiadach takiej finezji w dziedzinie wypieku ciast, ale jak tylko zapoznałam się z przepisem, od razu go sobie zapisałam i planuję do niego wrócić jeszcze w tym roku, podczas świąt. Tym bardziej, że mandarynki są teraz coraz smaczniejsze i coraz tańsze. W tym roku zamiast sernika z brzoskwiniami będzie sernik mandarynkowy. Zamiast świeżych owoców można też wykorzystać mandarynki z syropu. One również nie zapadną się do środka - będą jednak nieco słodsze.
Jeszcze więcej ciast i innych ciekawych deserów czeka na ciebie na kanale messenger MojeGotowanie.pl - zarówno dla początkujących, jak i dla średnio zaawansowanych. Jeśli nie wiesz jeszcze, co dobrego upiec na święta czy ważne urodziny - koniecznie zaglądaj do nas i częstuj się, bo jest pysznie. Sprawdź koniecznie np. japoński sernik bawełniany - równie zaskakujący, co ten z przepisu poniżej.
Czym wyróżnia się niemiecki sernik?
Mandarynki to doskonały dodatek, który przełamuje słodycz ciasta. Po wypieczeniu zachowuje ładny kształt, a w piekarniku nie wsiąka w ciasto. Świeże mandarynki są na tyle lekkie, że masa nie powinna wciągnąć ich do środka. Jeśli jednak się tego obawiasz, obłóż wierzch ciasta mandarynkami osączonymi z syropu i zdecyduj się na mniejszą ilość niż 500 g. Przed ułożeniem na cieście dokładnie je osusz. Mandarynki to jednak nie jedyny bonus, jaki ma w zanadrzu to ciasto.
Getty/iStock Clarini
Masa serowa powstaje na bazie ugotowanego, wystudzonego budyniu waniliowego połączonego z kwaśną śmietaną. Kup tłustą - powinna mieć ok. 20-29%. Najlepszą (domową i wiejską) śmietanę do takiego sernika znajdziesz na bazarach. Kwaśna śmietana sprawia, że masa śmietanowa nie jest mdląco słodka, świetnie łączy się z owocami smakowo, a budyń pomaga ją ustabilizować. Gotowy, wystudzony sernik możesz włożyć do lodówki na jakiś czas, by pomóc ostatecznie stężeć masie.
Przepis na niemiecki sernik z mandarynkami
Składniki na ciasto (na okrągłą formę o średnicy 26 cm):
- 250 g mąki pszennej
- 130 g cukru
- 130 g zimnego masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 500 ml mleka
- 2 budynie waniliowe w proszku
- 200 g cukru
- 600 g gęstej, kwaśnej i tłustej śmietany (20-29%)
- 2 puszki mandarynek (ok. 500 g)
Sposób przygotowania:
- Ugotuj budyń wg przepisu na opakowaniu - jeśli nie zawierał on cukru, dodaj go. Przelej do miseczki i przykryj ciasno folią spożywczą na czas studzenia, by nie powstał suchy kożuszek. Wystudź do temp. pokojowej.
- Odcedź i dokładnie osusz mandarynki z puszki lub starannie obierz świeże.
- Przesiej na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia. Pokrój zimne masło na kawałki i zagnieć szybko ręcznie na jednolite ciasto. Dodaj jajka, cukier i dokończ wyrabianie za pomocą robota lub miksera.
- Zacznij nagrzewać piekarnik do temp. 175 st. C.
- Oprósz lekko stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto. Wyłóż nim formę do pieczenia, wylepiając również boki formy.
- Zmiksuj wystudzony budyń z kwaśną śmietaną i przelej do formy. Rozłóż na wierzchu mandarynki.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 80 minut.
Gdy ciasto wystygnie, możesz oprószyć je cukrem pudrem lub polać tężejącą galaretką i włożyć jeszcze w formie do lodówki, by galaretka stężała do końca. Możesz też posmarować tylko lekko owoce galaretką, zamiast je zalewać. Ciasto zyska piękną, błyszczącą glazurę.
















