To już dobrze znana, wszechobecna anegdota, że wszyscy zaczęli piec chleby kilka lat temu w czasie lockdownu. Stało się to hobby niemal reprezentacyjnym dla tego czasu, a w sklepach zaczęło brakować drożdży i mąki. Pod strzechy trafiła nawet technika przyrządzania pieczywa na zakwasie. Ale gdy drzwi domów otworzyły się na nowo i świat ruszył z kopyta, wszyscy zaczęli się znów uganiać za prostymi, niekłopotliwymi rozwiązaniami, które nie zakłócają codziennego rytmu praca-dom. Domowy chleb z nocnego ciasta pieczony w garnku doskonale wpisuje się w potrzeby współczesnych zabieganych.
Jak powstaje nocny chlebek domowy z ziarnami?
Proces jest bardzo prosty i na pewno spodoba się tym, którzy kojarzą wypiekanie chleba z czymś skomplikowanym i wieloetapowym albo mają nienajlepsze wspomnienia z kapryśnym drożdżowym ciastem. Zaczyna się od drożdży, i to suchych, więc nie trzeba się przejmować, że leżały zbyt długo w lodówce i straciły swoje właściwości ani rozrabiać ich na pastę. Składników nie trzeba długo wyrabiać. Wystarczy najpierw wymieszać je łyżką, a potem połączyć dłońmi. Resztę zrobi odpoczynek. I tu moja ulubiona część – ciasto na chleb owijasz folią i wkładasz do lodówki, a potem zapominasz na całą noc (około 10 godzin). Możesz upiec go rano, jeśli masz czas na początku dnia, albo jeszcze inaczej – odłożyć przed wyjściem do pracy i przyrządzić w sam raz na kolację.
Druga ważna rzecz to pieczenie w garnku lub innym naczyniu z przykrywką (najlepiej z gliny lub kamienia). Co to daje? Para, która wytwarza się w środku, sprawia, że chleb rośnie równomiernie, ma miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Lekko nacięty wierzch ładnie się otwiera, tworząc rustykalny efekt pęknięć. Poza tym nie musisz się przejmować formowaniem bochenka. Ścianki garnka zrobią to właściwie za ciebie i otrzymasz idealnie okrągły, apetyczny chlebek.
Nocny chleb z garnka – przepis
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka oliwy
- 14 g drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1\2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki nasion chia
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
Przygotowanie:
- Wymieszaj drożdże z cukrem i łyżką mąki pszennej. Wlej połowę wody. Odstaw na 10 minut.
- Dodaj do zaczynu pozostałą mąkę i wodę, sól i oliwę oraz ziarna. U mnie są to chia i siemię lniane, ale możesz wykorzystać także na przykład sezam, czarnuszkę i słonecznik.
- Wymieszaj wszystko łyżką, a potem połącz dłońmi. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj jeszcze około 3 łyżek wody. To będzie zależało od rodzaju mąki, jakiego użyjesz.
- Owiń miskę z ciastem na chleb folią i wstaw do lodówki na noc. W ciągu kilku godzin powiększy swoją objętość.
- Następnego dnia wyjmij ciasto i krótko je zagnieć i uformuj z grubsza w okrągły bochenek. Umieść go na arkuszu papieru do pieczenia, przykryj ściereczką i odczekaj, aż ponownie wyrośnie (około 30 minut).
- Rozgrzej piekarnik do 200°C, razem z naczyniem na chleb w środku. Ostrożnie przełóż chleb na pergaminie do garnka. Piecz go przez 30 minut pod przykryciem, a potem jeszcze 20 minut bez niego.
- Krój chlebek dopiero po ostudzeniu. Pamiętaj, że dobrze upieczony bochenek powinien wydawać głuchy odgłos, gdy postukasz go w spód.

















