To proste ciasto owocowe z orzechami sprawdzi się również w każdy inny dzień, nie tylko na święta. Anglicy wiedzieli, co robią, popularyzując je, bo znakomicie pasuje do popołudniowej herbatki. Ciasto tego typu było znane już w starożytnych Chinach, skąd przewędrowało do Europy, a następnie, razem z angielskimi kolonizatorami do Stanów Zjednoczonych. Jeśli nie lubisz keksu za to, że się kruszy, ciasto z owocami suszonymi po angielsku będzie najlepszym wyborem.

Dlaczego ciasto z suszonymi owocami jest lepsze niż keks?

Jeśli chcesz zabłysnąć przy stole wielkanocnym, koniecznie je upiecz. Jest jeszcze łatwiejsze niż keks, a jednocześnie się nie kruszy i nie wysusza. Odpowiada za to sposób pieczenia oraz solidna wkładka z suszonych owoców, które miękną podczas pieczenia, oddając swój smak masie. Powolne pieczenie w niskiej temperaturze sprawia, że ciasto wychodzi ultramiękkie i wilgotne. Ciasto z owocami suszonymi pieczemy:

  • w temp. 120 st. C w przypadku foremek do ciasta (np. do babki)
  • lub w temp. 135 st. C, jeśli wybierzecie keksówkę

Pośpiech i większa temperatura to tutaj źli doradcy. 

Przepis na angielskie ciasto owocowe

Składniki:

  • 230 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100-200 g cukru (w zależności od tego, jak słodkie lubicie ciasta)
  • 3 duże roztrzepane jajka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 240 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 225 g kandyzowanych czerwonych i zielonych wiśni, pokrojonych na kawałki
  • 225 g kandyzowanego ananasa, pokrojonego na kawałki
  • 225 g rodzynek
  • 225 g posiekanych orzechów pekan
  • 100 g grubo posiekanych migdałów 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 120 lub 135 st. C (w zależności od wybranej blaszki - patrz wskazówki w akapicie powyżej).
  2. Obficie natłuść i oprósz mąką formę, odłóż na bok. 
  3. Do średniej miski przesiej 180 g mąki i proszek do pieczenia. 
  4. W dużej misce ubij masło z cukrem. Dodaj ubite jajka i sok z cytryny i miksuj aż do połączenia, a następnie dodaj mieszankę mąki i proszku do pieczenia.
  5. W osobnej, bardzo dużej misce wymieszaj kandyzowane owoce i rodzynki z resztą mąki, aż wszystkie będą w niej obtoczone. Dodaj orzechy, a następnie ciasto i dobrze wymieszaj.
  6.  Wlej do foremki. Piecz ok. 1 i 1/2-2 godziny lub do suchego patyczka (sprawdźcie po 1 i 1/2 godziny, jak się ma ciasto z owocami. 
  7. Wyjmijcie i wystudźcie w formie na blacie. 
  8. Przechowujcie pod przykryciem w lodówce. 

Wasze ciasta z owocami na Wielkanoc i nie tylko

Oprócz keksu i innych ciast z suszonymi owocami oraz ciężkich serników zróbcie też na święta jakieś lżejsze, owocowe ciasto. Wypróbujcie: