Remigiusz Rączka wybrał się pichcić w teren, do ruin zamku w Tworkowie. Tam, razem z przedstawicielkami Koła Gospodyń Wiejskich z Zabełkowa, upiekł kołoczyki, czyli okrągłe, zamknięte drożdżówki. W regionalnych bułeczkach na pierwszy rzut oka nie ma większej filozofii, a jednak: ciasto jest wyjątkowe – bardzo miękkie dzięki odpowiednim proporcjom mąki i tłuszczu, a technika formowania krągłych słodkości też potrafi zaskoczyć. Sprawdź, jak umilić sobie jesienne popołudnia i poznaj przepis na urocze kołoczyki z jabłkami. 

Czym są kołoczyki?

Kołoczyki, jak można się domyślić, wzięły się od śląskiego kołocza. Jest to tradycyjne ciasto, które jest spadkobiercą staropolskiego drożdżowego wieńca. Na terenie Śląska w okolicy XIX zmieniło jednak kształt na prostokątny. Najczęściej przygotowuje się je w wersji wyłącznie z kruszonką, z nadzieniem serowym, z makiem lub z jabłkami. Ma mocno maślany smak i jest dość niskie w porównaniu z innymi drożdżowymi wypiekami z całej Polski. Charakterystyczna jest też posypka – oprócz masła, cukru i mąki powinna zawierać jeszcze żółtko. 

Natomiast kołoczyki, czyli bułeczki powstałe na bazie tej samej tradycji, popularne są w okolicach Raciborza właśnie, gdzie zjawił się Rączka, żeby poznać tamtejsze smaki. Drożdżówki robi się z bardzo delikatnego ciasta (na 500 g mąki przypada aż 250 g margaryny lub masła). Niecodzienna jest też metoda przygotowania. Najpierw uciera się tłuszcz z cukrem i jajkami, dopiero potem dodaje zaczyn i mąkę. Bułeczek nie trzeba specjalnie formować. Po nafaszerowaniu wystarczy dobrze przyszczypać ciasto od góry i nie trzeba go już toczyć. Następnie układa się je „szwem" do góry, inaczej niż zwykle. Ponieważ smaruje się je jajkiem i przysypuje kruszonką, sakiewki lekko się spłaszczą i nie otworzą podczas pieczenia.  

Kołoczyki z jabłkami i kruszonką – przepis 

Składniki:

Na ciasto: 

  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g drożdży 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 250 g margaryny 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 2 jajka 

Na nadzienie: 

  • 1 kg prażonych jabłek 
  • 1 szczypta cynamonu 
  • 2 łyżki bułki tartej 

Na kruszonkę: 

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła 
  • 100 g cukru 

Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania drożdżówek

Przygotowanie:

  1. Delikatnie podgrzej mleko w rondelku. Wkrusz do niego drożdże. Dodaj łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie dodaj cynamon do prażonych jabłek, żeby miały przyjemny, korzenny aromat. Wsyp także bułkę tartą, żeby nadzienie nie było zbyt rzadkie i nie wypadało z bułeczek.  
  3. Utrzyj ręką margarynę z jajkami i cukrem. Dodaj zaczyn i mąkę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. 
  4. Utocz wałki z ciasta i odcinaj z nich równe porcje. Formuj z nich kule (powinno wyjść około 22 bułeczek). 
  5. Rozpłaszcz kulę w dłoniach i nałóż na nią farsz jabłkowy. Sklej ciasto z wierzchu, tworząc sakiewkę. Przełóż ją na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, zagnieceniem do góry. Powtarzaj, aż wypełnisz i uformujesz wszystkie bułeczki. Pamiętaj, żeby układać je na blaszce z odstępami, bo urosną.
  6. Posmaruj kołoczyki z jabłkami rozmąconym jajkiem. Dzięki temu posypka się do nich przyklei. 
  7. Zagnieć kruszonkę z masła, mąki i drobnego cukru. Porozkładaj ją na wierzchu bułeczek.  
  8. Piecz drożdżówki z jabłkami przez około 15–20 minut w 170°C

Źródło: youtube.com/@raczkagotuje1081