Sezon na szykowanie przetworów w słoikach trwa z najlepsze, a szczególnym powodzeniem co roku cieszą się oczywiście ogórki kiszone. Jeśli też zamierzasz przygotować swój zapas słoików, najpierw zerknij na sprytny trik od Ani Bardowskiej. Wrzuca ona do słoików coś ekstra i w ten sposób ogórki kiszone wychodzą jej chrupiące, twarde i idealnie wyraziste. Zobacz, o czym mowa i przetestuj ten patent, a od tej pory nigdy już nie pominiesz tego niepozornego dodatku.

Jak zrobić ogórki kiszone? Złote zasady

Zanim jednak o dodatkach, zacznijmy od podstaw. Aby zrobić chrupiące, twarde i pełen smaku kiszonki, przede wszystkim trzeba kupić świeże warzywa. Najlepiej wybierać niewielkie ogórki z cienką skórką i licznymi wypustkami. Potem takie warzywa trzeba oczywiście dokładnie umyć i dobrze jest je dodatkowo wymoczyć w bardzo zimnej wodzie przez jakiś czas. 

Następnie ogórki przekłada się do słoików i tutaj z kolej trzeba dopilnować, aby były one czyściutkie i wyparzone. To samo dotyczy pokrywek, więc je też należy bardzo pieczołowicie wymyć. Często dobrze jest też wymienić zakrętki na nowe, bo to niewielki wydatek, a niedopatrzenie w tym temacie może skończyć się wyrzuceniem wszystkich zepsutych przetworów. 

A gdy to jest już gotowe, pozostaje jeszcze solanka, najlepiej w proporcji 1 czubata łyżka soli na każdy litr wody. Trzeba też zająć się dodatkami, a oczywiście absolutną podstawą są tu przyprawy takie jak koper, czosnek, chrzan czy gorczyca. Istnieje jednak również wiele innych składników ekstra, które warto dorzucić do słoików z kiszonkami. Jednym z nich są pewne popularne liście z podwórka, ale nie byle jakie.

Co dodać do słoików z ogórkami? Sekretny składnik Ani Bardowskiej

Chodzi o liście wiśni, dzięki którym ogórki kiszone wychodzą bardziej chrupiące i smaczniejsze. Właśnie taki sposób stosuje Ania Bardowska, czyli gwiazda telewizyjnego show Rolnik szuka żony. Gwiazda pokazała ten patent w relacji na Instagramie i zdecydowanie ma rację, polecając taki dodatek.

Wszystko to dlatego, że liście wiśni zawierają garbniki, które poprawiają konsystencję kiszonek i sprawiają, że ogórki nie miękną i nie robią się sflaczałe.A jeśli akurat nie masz możliwości zerwania liści wiśni, spróbuj kilku innych listków z podwórka. W ten sam sposób działają także liście dębu, winogron, porzeczki.