Zwykłe ogórki konserwowe to nuda. Wersja z curry świetnie urozmaici twoje zapasy, a przy tym jest bardzo prosta do zrobienia. Wystarczy wsypać przyprawę do zalewy. To ledwie 5 sekund dodatkowej „pracy", a efekt zupełnie inny niż w standardowych przetworach na zimę.
Siostra Anastazja przecina swoje ogórki wzdłuż, zanim zapakuje je do słoików, więc można je potem od razu wyłożyć na kanapkę, a poza tym w ten sposób ich miąższ nabiera złocistej barwy. Słynna zakonnica-kucharka dodaje też inne warzywo, które jeszcze mocniej podbija korzenny aromat curry.
Jak smakują ogórki z curry?
Curry to mieszanka przypraw, ziół i nasion wykorzystywanych w kuchni indyjskiej. Proszek ma żółtą barwę, którą zawdzięcza głównie kurkumie. Oprócz tego składa się między innymi z: kolendry, kozieradki, kminu rzymskiego, imbiru, goździków, cynamonu, kopru włoskiego i czosnku. To niebanalne połączenie słodkich i słonych oraz ciepłych i cytrusowych smaków.
Gdy wsypiesz tę przyprawę do zalewy do pikli, otrzymasz coś niezwykłego. Sama w sobie jest już słodka i kwaśna (i jeszcze zawiera lekko pikantną gorczycę), więc nie brakuje jej intensywności, a curry dodaje jej mnóstwo korzennego aromatu. W dodatku ma właściwości barwiące i konserwujące – miły dodatek w już imponującym pakiecie smaku. Takie ogórki są wspaniale chrupiące i mają świeży, a jednocześnie rozgrzewający charakter.
Ogórki w curry siostry Anastazji – przepis
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
(Podane tu ilości są przykładowe, możesz wykorzystać więcej lub mnie ogórków i dodatków. Siostra Anastazja nie podaje konkretnych liczb, najważniejsze są proporcje zalewy.)
Składniki na zalewę:
- 3 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 250 g cukru
- 1/2 łyżki soli
- 2 łyżeczki przyprawy curry
Przygotowanie:
- Ogórki umyj (dobrze jest też obrać ze skórki, ale nie jest to niezbędne) i poprzecinaj wzdłuż na połówki lub grube plastry. Pokrój cebulę w plasterki, a łodygi selera w krótsze kawałki.
- Umieść na dnie słoików po trochu gorczycy, cebuli i selera. Poukładaj pionowo ogórki.
- Zagotuj wszystkie składniki na zalewę. Póki jest gorąca, wypełnij nią słoiki. Szczelnie zakręć wieczka. Pasteryzuj przetwory przez 3 minuty (w nagrzanym piekarniku lub w lekko wrzącej wodzie).
Do czego pasują ogórki w zalewie z curry?
Warto położyć je na kanapkę z serem, wędliną lub pasztetem. Świetnie komponują się z różnymi warzywnymi smarowidłami do chleba, zwłaszcza z soczewicy. Takie zestawienie polubią nawet ci, którzy rzadko jedzą posiłki na zimno. Ale ogórki w curry pasują tez do ciepłych posiłków obiadowych – kotletów mielonych lub schabowych – oraz dań z grilla – kiełbasy, żeberek, karkówki, skrzydełek.
Możesz serwować je także do domowych fast foodów w postaci nuggetsów, burgerów i parówek w bułce lub cieście. Dobrze łączą się z innymi piklami lub świeżymi warzywami w sałatkach i surówkach. Daj im za towarzystwo na przykład pomidory, kukurydzę, paprykę i kapustę pekińską.

















