Polacy kochają nie tylko ruskie i pierogi z mięsem, ale też inny klasyk: pierogi z serem. Nie zliczę, ile sama ich zjadłam - w setkach na pewno. Zwykle są to pierogi na słodko, z serem i owocami, z serem i cukrem waniliowym. Mało kto jednak łączy twaróg na farsz z innymi dodatkami jak w Lubelskiem. Warto to zrobić, bo są jeszcze bardziej sycące niż lepiej znane klasyki.

Czym wyróżniają się pierogi Karola Okrasy?

Karol Okrasa lubi sięgać w kuchni po znane, tradycyjne i regionalne receptury. Jeździ po Polsce i je rozpracowuje, a czasami po swojemu też podkręca. Tym razem wziął na warsztat pierogi z Lubelszczyzny. Tam znają je na wylot, ale dla reszty Polski są nadal nieodkryte. Przeglądając menu różnych pierogarni, nadal trudno je tam zauważyć.

Są to pierogi z serem, ale nie na słodko. Jedynym słodkim akcentem jest w nich śmietanka, którą dodajemy do farszu, by poprawić jego konsystencję. Oprócz twarogu w środku czeka też kasza gryczana ugotowana na sypko, a dla przełamania smaku i jego ożywienia - spora ilość świeżej mięty. Często rośnie w polskich ogródkach, na działkach i na dziko - aż żal z niej nie skorzystać w takiej wytrawnej wersji. Farsz doprawiamy dodatkowo jedynie solą i pieprzem. 

Nie sięgaj po inny twaróg niż tłusty. Jest on najbardziej kremowy i najlepiej nadaje się na nadzienie - czy to na słodko, czy w tym przypadku na słono.

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Ciasto powstaje w najprostszy możliwy sposób: z połączenia mąki pszennej - najlepiej typu 450 lub 500, ciepłej wody („ile zabierze”) i soli, ale Karol Okrasa ma też i tu zaskakujące pomysły na zamianę. Oprócz ciepłej wody poleca do ciasta na pierogi ciepłe mleko lub maślankę. Ciasto będzie jeszcze smaczniejsze. Ono też jest ważne dla całokształtu dania.

Przepis na pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ciepła woda
  • 1 spora szczypta soli

Dodatkowo, opcjonalnie: 1 łyżeczka roztopionego masła.

Składniki na farsz:

  • 250 g tłustego sera twarogowego
  • 250 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 36%
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo, do podania: 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, posiekana mięta i kilka łyżek roztopionego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto na pierogi: przesiej mąkę na blat roboczy, dodaj sól. Dolewając po trochu ciepłej wody, zacznij wyrabiać gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wlej masło i wyrób do połączenia. Odłóż na 15 minut, by odpoczęło. 
  2. W międzyczasie przygotuj szybki farsz: wymieszaj w misce na jednolitą masę twaróg z ugotowaną na sypko kaszą, posiekanymi liśćmi mięty i 2 łyżkami słodkiej śmietanki.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i szklanką wytnij krążki. Nakładaj na środek każdego krążka po łyżeczce farszu, zlep brzegi. 
  5. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. 
  6. Wyłóż łyżką cedzakową na talerze, polej roztopionym masłem, kwaśną śmietaną i obsyp liśćmi mięty. 

Źródło przepisu: KarolOkrasa.pl