Placki ziemniaczane wydają się jednym z najbanalniejszych przepisów - ot, wielka filozofia, zetrzeć ziemniaki na tarce, ukręcić prostą masę i potem usmażyć. Kulinarni fanatycy wiedzą jednak, że to wcale nie takie proste. Osiągnięcie idealnej konsystencji placków wymaga wielu prób (i wielu błędów).
Nie tylko Polacy są w tym jednak prawdziwymi mistrzami. Na uznanie zasługują także Francuzi, a ich wariacja na temat placków ziemniaczanych potrzebuje szczegółowej analizy.
Przepis na placki ziemniaczane po francusku
Składniki:
- 600 g ziemniaków (lepiej, żeby nie były młode)
- 30 g grzybów suszonych - opcjonalnie, ale taki dodatek znajduje się w oryginalnym przepisie
- łyżka masła
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz kilka godzin wcześniej (najlepiej na całą noc).
- Namoczone grzyby lekko obgotuj, a potem wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez kilka minut, odłóż do wystudzenia.
- Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Z masy ziemniaczanej odciśnij nadmiar wody. Dopraw gałką, solą oraz pieprzem.
- Wystudzone grzyby dodaj do masy ziemniaczanej, wymieszaj.
- Masę rozprowadzaj na patelni z dobrze rozgrzanym olejem i dosłownie łyżką masła.
- Smaż po obu stronach, aż placki będą mocno zrumienione i pojawi się na nich charakterystyczna "skorupka".
- Gdy placki będą podsmażone, dobrze jest dodatkowo je podpiec dla lepszej chrupkości. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i podpiekaj placki przez 4 minuty w 170 stopniach C. Możesz pominąć ten krok, jednak jeśli placki wyjdą ci grubsze, podpieczenie też stanowi ważny etap.
Skąd się wziął ten przepis?
Przepis na placki ziemniaczane po francusku podpatrzyłam u Michela Morana, który jest najlepszym ambasadorem kuchni francuskiej w Polsce. W jednym z odcinków swojego programu zaprezentował ten przepis, a ja spróbowałam go przenieść w zacisze własnej kuchni.
Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, a moja rodzina chyba już nie zechce klasycznych placków ziemniaczanych - już pytają, kiedy znowu zrobię pomme de terre darphin.
Jak podawać te placki?
Francuskie placki ziemniaczane najlepiej podawać z dodatkami, chociaż solo smakują równie dobrze. Zawierają dodatek suszonych grzybów, więc raczej nikt nie odważy się na serwowanie ich posypanych cukrem jak w polskiej wersji.
Jest jednak wiele opcji wytrawnych, np. sos pieczarkowy, w sezonie letnim sos kurkowy, a nawet sos koperkowy. Świetnie skomponują się również z kwaśną śmietaną i kawałkiem wędzonego łososia, szczególnie gdy wierzch ozdobisz koperkiem.
















