Mieszanie kawy z innymi napojami ma już całkiem długą tradycją. Wszystko zaczęło się od zwykłego mleka i śmietanki, a skończyło w zupełnie innych rejonach. W kawiarniach serwujących nowoczesne napoje nie tak dawno temu pojawiły się mieszanki espresso z tonikiem, sokiem pomarańczowym czy ostatnio z… colą.
Espresso cola ma już swoich fanów w Skandynawii, Korei Południowej i Stanach Zjednoczonych. Trend dotarł też ostatnio także do Polski – choć u nas budzi jak na razie nieco więcej sceptycyzmu. W końcu cola uchodzi raczej za coś niezdrowego, a kawa to codzienny rytuał, którego nie wypada psuć. Ale wystarczy jeden łyk, by zmienić zdanie. Szczególnie jeśli sięgniesz po dobrej jakości espresso i dobrze schłodzoną colę, opcjonalnie z kostkami lodu.
Czy można wymieszać kawę z colą?
Można – i warto. Choć połączenie dwóch ciemnych napojów może wyglądać niepozornie, daje efekt zaskakujący zarówno w smaku, jak i działaniu. Kofeina z espresso i cukier z coli to mieszanka, która pobudza lepiej niż niejeden energetyk. Ale nie o samą moc tu chodzi – liczy się smak.
Cola wnosi do espresso bąbelki, delikatną słodycz i nutę karmelu. Espresso z kolei dodaje wytrawnego, palonego aromatu, który łagodzi cukrową słodycz coli. Dzięki temu powstaje coś, co przypomina orzeźwiający deser w płynie. Nie potrzebujesz mleka, bitej śmietany ani syropów smakowych.
Jak smakuje espresso cola?
Espresso cola to napój, który trudno porównać z czymkolwiek innym. Nie przypomina klasycznej kawy mrożonej ani kawy z mlekiem. Nie jest też deserem ani koktajlem. To coś pomiędzy lemoniadą a kawą – lekko musujące, intensywne w smaku, jednocześnie pobudzające i gaszące pragnienie.
Pierwszy łyk może cię zaskoczyć – na języku najpierw pojawi się bąbelkowa słodycz, a zaraz za nią palony posmak espresso. Jeśli dobrze wyważysz proporcje, smak będzie idealnie zrównoważony: ani za słodki, ani zbyt gorzki.
To świetny napój na popołudniowe spotkanie na tarasie, letnie przyjęcie w ogrodzie albo po prostu na chwilę relaksu w kuchni. Podaj go z kostkami lodu, cienką słomką i plasterkiem cytryny, jeśli chcesz dodać mu świeżości.
Getty Images, badastar
Przepis na espresso cola
Składniki:
- 1 porcja świeżo zaparzonego espresso (ok. 30 ml)
- 100-120 ml dobrze schłodzonej coli (najlepiej klasycznej)
- kilka kostek lodu
- opcjonalnie: plasterek cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
- Zaparz espresso i odstaw na chwilę, by lekko przestygło.
- Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu.
- Wlej colę – powinna być zimna, prosto z lodówki.
- Na końcu dolej espresso.
- Jeśli chcesz, dodaj plasterek cytryny na brzeg szklanki.

















