Ciocia Krysia z Sochaczewa to w mojej rodzinie niedościgniony autorytet kulinarny. Wszyscy uwielbiają ją odwiedzać, bo ze zwykłego popołudniowego spotkania przy kawie potrafi stworzyć prawdziwą ucztę. Jest mistrzynią dań obiadowych, deserów i przetworów, a o jej przepisy proszą zawsze wszystkie sąsiadki. Ja mam w domu osobny zeszyt z pomysłami cioci, a każdy z nich to kulinarny strzał w dziesiątkę. Kilka lat temu ciocia poczęstowała mnie obłędnymi pierogami, do których wracam każdej jesieni. Farsz ze śliwek jest tak aromatyczny, że przestałam w ogóle robić knedle. 

Przepis na pierogi ze śliwkami cioci Krysi

Ciocia Krysia mówi o tych pierogach: „1000x razy lepsze niż nudne knedle". Powiesz może, że jest nieskromna, ale ja uważam, że po prostu mówi szczerze. Dosłownie każdy, kto spróbował tych aromatycznych pierogów, nie wraca już do typowych knedli ze śliwkami, przy których w gruncie rzeczy jest też więcej roboty.

Składniki:

Na ciasto:

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • odrobina soli

Na nadzienie:

  • 500 g śliwek
  • opcjonalnie, jeśli śliwki są bardzo kwaśne: łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Do podania:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • 400 ml śmietany 12% albo 18%

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól. Na środku kopczyka zrób wgłębienie.
  2. Powolutku dodawaj wodę i wyrabiaj ciasto, zgarniając mąkę do środka.
  3. Ciasto wyrabiaj, aż będzie elastyczne i miękkie - zazwyczaj trwa to około 10 minut. Gotowe ciasto nakryj ściereczką. 
  4. Śliwki umyj i usuń z nich pestki oraz ogonki. Każdą pokrój na ćwiartki albo ósemki, wielkość zależy od rozmiaru śliwek. Jeśli śliwki są bardzo kwaśne, dodaj do nich cukier wanilinowy. Wymieszaj z cynamonem.
  5. Ciasto podziel na 4 części. Pierwszą z nich cienko rozwałkuj, szklanką albo foremką wykrawaj fragmenty. Na środku każdej cząstki ciasta, kładź kawałek śliwki. Dokładnie zlepiaj brzegi.
  6. W podobny sposób wykorzystaj też pozostałe 3 części ciasta.
  7. W garnku zagotuj wodę - nie dodawaj soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzucaj partiami gotowe pierogi. Gotuj je przez 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Wyławiaj i odcedzaj.
  9. Podawaj ze śmietaną. Kwaśną śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem, a potem polewaj pierogi.

Jak efektownie podawać pierogi ze śliwkami?

Ciocia Krysia jest nie tylko mistrzynią przepisów, ale potrafi też bardzo efektownie serwować wszystkie potrawy. Do pierogów ze śliwkami poleca listki mięty oraz gałkę lodów waniliowych. Wierzch można też udekorować odrobiną musu malinowego, sosem czekoladowym albo karmelowym. Talerz warto posypać pokruszonymi orzechami albo pistacjami. Dzięki tym dodatkom twoje danie będzie wyglądać jak z eleganckiej restauracji.