Zawsze wydawało mi się zabawne, że filet z piersi z kurczaka to taki powszechny składnik w polskich kuchniach, uznawany za łatwy do przyrządzenia, a jednocześnie tak bardzo łatwo go przesuszyć na wiór. W kraju kotletożerców oczywiście często chroni go złocista panierka, ale gdy ma wystąpić solo, nieraz smakuje jak podeszwa i zniechęca do siebie nawet miłośników chudego mięsa. Jak nie spali się na żeberkach patelni grillowej, to nasiąknie tłuszczem – zawsze coś. Dlatego nauczyłam się przyrządzać pierś z kurczaka w air fryerze i zawsze wychodzi soczysta w punkt. Trzeba tylko odpowiednio do niej podejść. Z moim sposobem nie trzeba jej nawet przekręcać.

Jak przygotować kurczaka do pieczenia w air fryerze?

Marynata to jedno, ona wpłynie na smak i możesz ją modyfikować wedle własnych upodobań. Druga sprawa to temperatura i czas. Ale tak naprawdę najważniejsze podczas przygotowania piersi z kurczaka w air fryerze jest pokrojenie jej w plastry. Jeśli włożysz cały filet do koszyczka, na bank wyjmiesz z niego przynajmniej w połowie suche mięso – przeciągnięte w cieńszej części, być może nawet jeszcze niedrobione na grubszym końcu. Jak temu zaradzić? Podziel każdą pierś wzdłuż na co najmniej 3 plastry, a nawet na 4, w zależności od wielkości. Ja zazwyczaj kupuję porcje 500 g (2 filety) i otrzymuję 7 „kotlecików" Ważne jest, żeby były jednakowej grubości, więc jeśli jest taka potrzeba, rozbij je lekko tłuczkiem. Osusz ręcznikiem papierowym. Dzięki temu marynata będzie się lepiej trzymać mięsa.

Jeśli chodzi o dodatki, nie potrzeba ich wiele. Ulubione suszone zioła, przyprawy, spora szczypta soli. Ja obtaczam jeszcze kawałki piersi w brązowym cukrze i skrobi ziemniaczanej, dzięki czemu zyskują pyszną, lekko skarmelizowaną, chrupką otoczkę. Dzięki niej wnętrze nie wysycha i zawsze wychodzi soczyste. 

Pierś z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej – przepis

Składniki:

  • 450–500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Oczyść pierś z kurczaka z błonek, żyłek, ewentualnych pozostałości kości i chrząstek. Podziel ją na plastry według wskazówek zamieszczonych powyżej. Osusz mięso ręcznikiem papierowym. Nie myj go – nie ma takiej potrzeby, a w ten sposób tylko rozchlapuje się zarazki po kuchni.
  2. Posyp przygotowane mięso przyprawami i skrobią, skrop oliwą. Rozsmaruj marynatę dłońmi (lub użyj triku z torebką foliową, jeśli nie chcesz brudzić rąk), żeby dobrze pokryć kurczaka wszystkimi dodatkami. Możesz w tym momencie odłożyć je na kilkanaście lub kilkadziesiąt minut do zamarynowania, ale nie jest to niezbędny krok, ponieważ plastry są dosyć cienkie.
  3. Rozgrzej air fryer do 210°C. Włóż do koszyka plastry kurczaka. Pamiętaj, że możesz stworzyć tylko jedną warstwę. Zostaw także między nimi niewielkie odstępy, żeby powietrze mogło wokół nich swobodnie cyrkulować.
  4. Piecz pierś z kurczaka przez 10 minut. Jeśli masz grubsze kawałki, możesz wydłużyć czas do 12 minut. Wyjmij ją i odłóż na kilka minut na deskę do krojenia przed podaniem. Dzięki temu dojdzie jeszcze w środku i zamkną się w niej soki.

Fot. Getty/iStock, Kritchai Chaibangyang

Z czym podawać soczystą pierś kurczaka? 

Choć pierś z kurczaka jest bardzo uniwersalna i można podawać ją praktycznie do wszystkiego, warto postawić na dodatki, które nie przyćmią jej delikatności, zwłaszcza gdy przyrządzana jest w air fryerze. Możesz sparować ją na talerzu z grillowanymi warzywami, łódeczkami ziemniaczanymi lub sałatką z kaszy kuskus. Wybornie łączy się również z batatami i pieczoną dynią – to dobry pomysł na jesień i zimę. Jeśli lubisz zestawienie soczystego kurczaka ze słodkimi dodatkami, możesz też postawić na ananasa lub żurawinę. Nie zapomnij o sosach. Do filetów z frytkownicy beztłuszczowej świetnie pasuje na przykład ziołowy dip majonezowo-jogurtowy, ale warto też sięgnąć po obiadowe klasyki, takie jak sos pomidorowy, koperkowy lub śmietanowy z parmezanem.