Pod jednym względem Wigilia jest dziecinnie prosta. Od razu wiadomo, co ugotować. Barszcz, uszka, karp, pierogi, kutia. To wszystko ma swoje miejsce i nie trzeba nic więcej kombinować z jadłospisem.
Ale już w pierwszy dzień świąt pojawia się dylemat co podać na świąteczny obiad? Schab? Zrazy? A może coś bardziej lekkiego, ale dalej odświętnego? Pierś z kurczaka może brzmieć zwyczajnie, ale sposób jej przygotowania i farsz robią z niej danie, które przyciąga spojrzenia. Jest miękka, soczysta, pachnie miodem i owocami, a żółty ser tylko podkręca cały efekt.
Getty Images, Iulia Ionita
Czy można przyrządzić na Boże Narodzenie pierś z kurczaka?
To pytanie rzeczywiście na pozór może wprowadzić w pewne zakłopotanie. Na szczęście odpowiedź jest prosta. Można. I powiem więcej, zdecydowanie warto. Wszystko po prostu zależy od tego, jak ją przyrządzisz.
Sama pierś z kurczaka to mięso delikatne, neutralne, więc świetnie chłonie smaki. Wystarczy dobrać do niej odpowiednie dodatki jak świeżą żurawinę, miód i dobry ser, by zaskoczyć gości. Do tego dobrze jest postawić na dobrej jakości mięso. Ja kupuję pierś z kurczaka zagrodowego albo od lokalnego hodowcy. Różnica w smaku jest naprawdę wyczuwalna. Dzięki temu nawet najprostszy przepis nabiera świątecznego charakteru.
Przepis na pieczoną pierś z kurczaka ze świeżą żurawiną, serem żółtym i miodem
Składniki:
- pierś z kurczaka (połowa na osobę, najlepiej duże filety)
- garść świeżej żurawiny (możesz też użyć mrożonej, jeśli nie masz świeżej)
- 2-3 łyżeczki miodu
- kilka plastrów żółtego sera (np. gouda, edamski lub cheddar)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- suszony tymianek
- 1-2 łyżki masła
- olej do smażenia
- opcjonalnie: odrobina musztardy francuskiej do posmarowania mięsa od środka
Przygotowanie:
- Umyj i osusz pierś z kurczaka. Przekrój ją poziomo tak, żeby powstał szeroki „kieszonkowy” filet ale uważaj, żeby nie przeciąć do końca.
- Rozbij delikatnie mięso przez folię spożywczą, żeby było cieńsze i łatwiej się zawijało.
- Oprósz filety solą, pieprzem i tymiankiem z obu stron.
- Do środka każdej piersi włóż kilka owoców żurawiny, plaster lub dwa sera i skrop wszystko miodem.
- Jeśli chcesz, posmaruj wnętrze fileta cienką warstwą musztardy, ten dodatek świetnie podkreśli smak sera.
- Zwiń filet w roladkę i zepnij wykałaczkami lub zwiąż nicią kuchenną.
- Obsmaż roladki z każdej strony na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła tylko do zarumienienia.
- Przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół).
- Piecz przez ok. 25 minut, aż mięso będzie gotowe w środku.
- Podawaj pokrojone w grube plastry, najlepiej z dodatkiem sosu powstałego z pieczenia.
- Gotowe danie dobrze komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub purée, ale też z delikatną kaszą czy pieczonymi burakami.
Pieczona pierś z kurczaka z żurawiną, miodem i ciągnącym się serem nie raz okazała się już u mnie świątecznym hitem.
Smacznego!

















