Pod jednym względem Wigilia jest dziecinnie prosta. Od razu wiadomo, co ugotować. Barszcz, uszka, karp, pierogi, kutia. To wszystko ma swoje miejsce i nie trzeba nic więcej kombinować z jadłospisem. 

Ale już w pierwszy dzień świąt pojawia się dylemat co podać na świąteczny obiad? Schab? Zrazy? A może coś bardziej lekkiego, ale dalej odświętnego? Pierś z kurczaka może brzmieć zwyczajnie, ale sposób jej przygotowania i farsz robią z niej danie, które przyciąga spojrzenia. Jest miękka, soczysta, pachnie miodem i owocami, a żółty ser tylko podkręca cały efekt. 

Getty Images, Iulia Ionita

Czy można przyrządzić na Boże Narodzenie pierś z kurczaka?

To pytanie rzeczywiście na pozór może wprowadzić w pewne zakłopotanie. Na szczęście odpowiedź jest prosta. Można. I powiem więcej, zdecydowanie warto. Wszystko po prostu zależy od tego, jak ją przyrządzisz. 

Sama pierś z kurczaka to mięso delikatne, neutralne, więc świetnie chłonie smaki. Wystarczy dobrać do niej odpowiednie dodatki jak świeżą żurawinę, miód i dobry ser, by zaskoczyć gości. Do tego dobrze jest postawić na dobrej jakości mięso. Ja kupuję pierś z kurczaka zagrodowego albo od lokalnego hodowcy. Różnica w smaku jest naprawdę wyczuwalna. Dzięki temu nawet najprostszy przepis nabiera świątecznego charakteru.

Przepis na pieczoną pierś z kurczaka ze świeżą żurawiną, serem żółtym i miodem

Składniki:

  • pierś z kurczaka (połowa na osobę, najlepiej duże filety)
  • garść świeżej żurawiny (możesz też użyć mrożonej, jeśli nie masz świeżej)
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • kilka plastrów żółtego sera (np. gouda, edamski lub cheddar)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • suszony tymianek
  • 1-2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: odrobina musztardy francuskiej do posmarowania mięsa od środka

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz pierś z kurczaka. Przekrój ją poziomo tak, żeby powstał szeroki „kieszonkowy” filet ale uważaj, żeby nie przeciąć do końca.
  2. Rozbij delikatnie mięso przez folię spożywczą, żeby było cieńsze i łatwiej się zawijało.
  3. Oprósz filety solą, pieprzem i tymiankiem z obu stron.
  4. Do środka każdej piersi włóż kilka owoców żurawiny, plaster lub dwa sera i skrop wszystko miodem.
  5. Jeśli chcesz, posmaruj wnętrze fileta cienką warstwą musztardy, ten dodatek świetnie podkreśli smak sera.
  6. Zwiń filet w roladkę i zepnij wykałaczkami lub zwiąż nicią kuchenną.
  7. Obsmaż roladki z każdej strony na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła tylko do zarumienienia.
  8. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół).
  9. Piecz przez ok. 25 minut, aż mięso będzie gotowe w środku.
  10. Podawaj pokrojone w grube plastry, najlepiej z dodatkiem sosu powstałego z pieczenia.
  11. Gotowe danie dobrze komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub purée, ale też z delikatną kaszą czy pieczonymi burakami.

Pieczona pierś z kurczaka z żurawiną, miodem i ciągnącym się serem nie raz okazała się już u mnie świątecznym hitem. 

Smacznego!