Prościej się chyba nie da. Wyłożyć owoce do naczynia żaroodpornego. Posypać klasyczną kruszonką. Zapiec. Zjeść z prędkością światła. Tu naprawdę nie trzeba się przejmować szczegółami, zwłaszcza że deser z założenia ma być „bałaganiarski" – rozpłynie się po talerzu gęstym, ciemnoróżowym nadzieniem.
Jedyne, o co warto zadbać, to dobrze przyrządzona kruszonka. Oprócz tego, że stosuję odpowiednią technikę, dorzucam jeszcze 2 przyprawy, dzięki którym deser pachnie jak marzenie i proste owoce zyskują nowy wymiar.
Jak przygotować najlepszą kruszonkę?
Chrupka, ale nie za twarda. Delikatna, ale nie rozmiękła. Maślana, ale nie tłusta. Złocista, ale nie przypieczona. Wyrazista, ale nie przyćmiewająca smaku owoców. Taka powinna być idealna kruszonka. Jak osiągnąć ten efekt? Oto kilka wskazówek:
- Użyj dobrze schłodzonego masła. Pokrój je w kosteczkę lub zetrzyj na tarce. Wykorzystaj prawdziwe masło, o wysokiej zawartości tłuszczu, dla najlepszych rezultatów nie zamieniaj go na margarynę.
- Zachowaj odpowiednie proporcje. Najlepiej sprawdza się metoda 2:1:1, gdzie na czele stoi mąka, a na połówki podzielisz cukier i masło.
- Nie posypuj malin kruszonką z wyprzedzeniem. Inaczej słodkie grudki zdążą rozmięknąć, zanim wstawisz ciasto do piekarnika.
- Pilnuj czasu i zaglądaj co jakiś czas przez szybkę piekarnika. Kiedy kruszonka stanie się złota, to czas, żeby już wyciągnąć malinowe crumble. Kawałeczki ciasta jeszcze trochę zmienią kolor już po zakończeniu pieczenia, więc gdy zyskają już wyraźny rumiany kolor, może być za późno.
I w końcu – opcjonalnie – dodaj po szczypcie korzennych przypraw. Nie muszą być mocno wyczuwalne, żeby nadać deserowi charakteru. Doskonale sprawdzą się cynamon i gałka muszkatołowa.
Maliny pod kruszonką – przepis
Składniki:
Na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szczypta soli
- 1/2 szklanki masła pokrojonego w kostkę
- opcjonalnie: 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Na nadzienie:
- 6 szklanek malin
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190°C (tryb góra-dół). Posmaruj naczynie ceramiczne lub foremkę o wymiarach 22 x 22 cm masłem lub olejem.
- Umyj maliny i połącz je z pozostałymi składnikami nadzienia. Odstaw na około 5–10 minut.
- Wymieszaj suche składniki na kruszonkę, czyli mąkę, oba rodzaje cukru i przyprawy. Możesz też dodać posiekane orzechy włoskie lub mielone migdały, jeśli lubisz orzechowe smaki.
- Dorzuć pokrojone w kosteczkę masło. Rozcieraj je w palcach z sypkimi składnikami, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku.
- Przełóż nadzienie malinowe do przygotowanego naczynia. Posyp je cynamonową kruszonką. Piecz przez 30–35 minut.
Jak podawać crumble z malinami?
Ostrożnie wyjmij porcję crumble łopatką lub łyżką. Nie przejmuj się, że owoce będą się rozpływać na talerzu – tak ma być, to nieuniknione w cieście bez spodu. Ale postaraj się, żeby kruszonka pozostała na wierzchu.
Serwuj deser, dopóki jest ciepły, z gałką lodów waniliowych, najlepiej domowych – to klasyczne podanie. Możesz także zwieńczyć crumble z malinami bitą śmietaną lub sosem budyniowym (kremem angielskim). Ciekawie sprawdzi się też polewa z mlecznego solonego karmelu, zwłaszcza gdy lubisz naprawdę słodkie desery.

















