Pigwa przepięknie pachnie. Możesz się łatwo o tym przekonać, zostawiając świeże owoce w pokoju. Jednak uważaj, bo już po kilku dniach zapach będzie bardzo intensywny. Wtedy przerób ją na czeskie cudo do słoików na zimę. Nie ma przy nim zbyt wiele pracy. Owoców nie obieram ze skórki, a jedynie kroję na kawałki. Aby ułatwić sobie pracę, tnę je na plasterki w malakserze. Szybko, sprawnie i bez zbędnego bałaganu.
Proporcja na pigwę po czesku
Pigwa po czesku to gęsta galaretka albo może bardziej marmolada. Jest idealnie gładka, klarowna i ma piękny kolor. Robię ją w proporcji 1:3, czyli na 1 kilogram syropu z pigwy, daję 300 g cukru. Dzięki takiej ilości łatwo gęstnieje, ale nie jest też przesadnie słodka. Nie dodaję więcej cukru, ponieważ gotuję pigwę razem ze skórkami, a to właśnie one zawierają najwięcej pektyn, które naturalnie żelują przetwory. Czesi do gotowej galaretki dodają posiekane orzechy, migdały lub kandyzowane owoce, by nadać jej większego aromatu i smaku. Mnie najbardziej smakuje z kandyzowaną pomarańczą, która świetnie podkreśla smak galaretki. Pigwę po czesku wykorzystuję jako dodatek do naleśników, racuchów, placuszków. Świetnie sprawdza się również jako owocowa warstwa do ciast i tortów.
Przepis na pigwę po czesku
Składniki:
- ok. 2-3 kg pigwy
- 300 g cukru na 1 kg soku
- sok z 1 cytryny
- garść orzechów, migdałów, kandyzowanych owoców
Sposób przygotowania:
- Zacznij od wytarcia owoców suchą ściereczką, aby pozbyć się włosków z pigwy. Potem umyją ją dokładnie wodą. Pigwy nie obieraj, ani nie wycinaj z niej gniazd nasiennych. Wystarczy, że usuniesz szypułkę, a całe owoce pokrój na cienkie plastry na mandolinie lub w malakserze (tak jest najszybciej). Posiekane owoce wymieszaj natychmiast z sokiem z cytryny, dzięki czemu nie zbrązowieją.
- Przełóż pokrojoną pigwę do garnka i zalej wodą tak, by była całkowicie zanurzona. Gotuj, aż będzie mięciutka i rozpadnie się na papkę.
- Miękką pigwę przetrzyj przez lnianą ściereczkę. Jeśli ci się nie spieszy, możesz zawinąć ją w tobołek i powiesić nad miską na noc. Następnego dnia pigwa będzie idealnie odsączona.
- Sok z pigwy przelej do garnka, dodaj do niego cukier i wymieszaj. Gotuj, aż zgęstnieje. Podczas gotowania kolor zmieni się z pomarańczowego na czerwony. Gdy stanie się gęsta, dodaj do niej posiekane orzechy, migdały lub kandyzowane owoce. Wymieszaj i przelej do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręć je szczelnie i odwróć do góry dnem. Zostaw do ostygnięcia. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
















