Polską od lat wstrząsa spór na temat tego, jak powinno się jeść placki ziemniaczane. Emocje ogarniają nas do granic możliwości zwłaszcza wtedy, gdy dochodzi do tak zwanego łączenia rodzin i zawierania małżeństw między Polakami z różnych stron naszego kraju. Jedni jedzą je bowiem tylko i wyłącznie na słono, inni, ku przerażeniu tych drugich, posypują usmażone placuszki cukrem… I jak tu myśleć o zgodzie narodowej?

To nie miejsce, by roztrząsać tę dyskusję i wskazywać, która ze zwaśnionych frakcji w tej polsko-polskiej wojnie ma rację. Zamiast tego lepiej pogłówkować, jak je pogodzić. By placki smakowały jednakowo dobrze i na słodko, i na słono, warto dodać do nich bitą śmietanę.

Po co dodawać do placków ziemniaczanych bitą śmietanę?

To nie żart. Ubita na sztywno kremówka odmieni smak placuszków zwłaszcza pod kątem jedzenia ich na słodko. Po usmażeniu wystarczy tylko odrobina cukru, a delikatne i puszyste placki będą dosłownie rozpływały się w ustach.

Co z amatorami tradycyjnych placków w wersji wytrawnej? Nie ma się czego obawiać. Słodka śmietanka w ubitej wersji z pewnością nie popsuje ich smaku, a na pewno już nie wpłynie na chrupkość placuszków. Trzeba tylko pamiętać, by ewentualnie nie dosypywać do środka pieprzu!

Przepis na placki ziemniaczane z bitą śmietaną

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • Ok. 100-150 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • Sól
  • Pieprz (tylko w wersji wytrawnej)
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Dodaj do środka 1-2 łyżki mąki pszennej, wbij jajko, dodaj sól i pieprz. Wymieszaj.
  3. Śmietankę ubij w innym naczyniu na sztywno za pomocą miksera. Pamiętaj, by przed ubijaniem była jak najbardziej zimna, w przeciwnym razie może nie wyjść poprawnie. Nie przebij także śmietanki, by nie nabrała cech masła.
  4. Ubitą śmietankę delikatnie rozprowadź w masie ziemniaczanej. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Rozgrzej tłuszcz na patelni.
  6. Nakładaj masę na placki na patelnię i smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  7. Odsączaj gotowe placki na ręczniku papierowym.
  8. Podawaj na słono lub na słodko. 

Smacznego!