Znasz kogoś, kto nie lubi sernika? Albo kogoś, kto odmówi porcji lodów? No właśnie. A ten deser łączy wszystko, co najlepsze w serniku na zimno z kremowymi, słodkimi lodami. Przepis jest dziecinnie prosty, bo nie wymaga żadnych specjalnych akcesoriów kuchennych poza blenderem, mikserem, wagą oraz klasyczną tortownicą. Zainwestuj jedynie w dobrej jakości twaróg z wiaderka oraz krem czekoladowy i 1 smak lodów. Resztę składników prawdopodobnie masz już w domu.
Przepis na mrożony sernik bez pieczenia
Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):
Na spód:
- ok. 1 i 1/2 opakowania ciastek typu digestive
- 120 g dowolnego kremu czekoladowego typu nutella
Na masę sernikowo-lodową:
- 400 g twarogu sernikowego
- 100 ml jogurtu greckiego
- 300 g lodów śmietankowych lub waniliowych
- 300 g dowolnego kremu czekoladowego typu nutella
- ¼ szklanki cukru pudru
Na wierzch:
- polewa czekoladowa
- świeże maliny
- kilka listków mięty lub melisy
Sposób przygotowania:
- Ciastka pokrusz na piasek - najłatwiej zrobić to w blenderze.
- Do pokruszonych ciasteczek dodaj krem czekoladowy i blenduj do powstania jednolitej masy.
- Masę wyłóż na spód formy i wyrównaj.
- Formę z czekoladowym spodem wstaw do lodówki na ok. 25 minut.
- Po ok. 20 minutach zacznij przygotowywać masę sernikowo-lodową. Wszystkie składniki włóż do miski i zmiksuj ze sobą na gładką masę.
- Następnie wyłóż masę na ciasteczkowy spód.
- Ciasto wstaw do lodówki i schładzaj przez minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
- Następnego dnia wyjmij gotowy sernik mrożony, rozpuść polewę czekoladową, lekko ją przestudź i udekoruj nią wierzch deseru.
- Następnie wyłóż na polewę świeże owoce i listki - trzeba to zrobić od razu, zanim polewa zacznie zastygać.
- Tak przygotowany sernik lodowy wstaw jeszcze na 30 minut do lodówki. Serwuj na zimno.
Co można zmienić w tym przepisie?
Sernik lodowy równie dobrze będzie smakować, jeśli przygotujesz go z pokruszonych ciastek czekoladowych, ciasteczek lotus lub maślanych herbatników. Nadadzą się też markizy oreo. Lody śmietankowe możesz zamienić na waniliowe lub czekoladowe z kawałeczkami czekolady - to coś specjalnie dla miłośników mocno czekoladowych smaków.
Do ozdobienia deseru sprawdzą się nie tylko maliny, ale też inne drobne owoce, w tym: jeżyny, jagody, porzeczki, czereśnie czy borówki. Pyszne będą też wiśnie z kompotu czy nalewki albo rodzynki moczone w rumie (oczywiście tylko, jeżeli sernik lodowy serwujesz dorosłym).
Jeśli nie masz świeżych owoców, wierzch możesz posypać startą na tarce ulubioną czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Połączenie białej czekolady z czekoladą gorzką będzie tu pięknie wyglądać i fajnie smakować. W ostateczności ozdób polewę kolorową cukrową posypką. Możliwości jest wiele, to jeden z tych deserów, który można robić na okrągło, zmieniając za każdym razem 1 składnik czy dekorację, a niezależnie od wersji smakuje zawsze i każdemu.
















