Patatnik, bo tak nazywa się bułgarski placek ziemniaczany, to klasyczna receptura z gór o nazwie Rodopy. Tamtejsi górale korzystali z tego, czego zawsze mieli pod dostatkiem – z kartofli właśnie oraz z białego sera.
A i sprzęt nie jest skomplikowany, jak na tradycyjną kuchnię przystało – by odwzorować bułgarski przepis zdobyty na wakacjach, potrzebne są tylko tarka i patelnia. Na później zostawiam jeszcze tylko jeden sekret – aromatyczny dodatek, który robi dużą różnicę, a którego nie spodziewałby się przeciętny zjadacz polskich placków.
Jakie składniki wybrać na bułgarski placek ziemniaczany?
Do przygotowania patatnika potrzebujesz dwóch podstawowych składników, a mianowicie ziemniaków i białego sera. Chociaż to nic skomplikowanego, warto pochylić się nad wyborem odpowiednich produktów. Przede wszystkim sięgnij po starsze, mączyste kartofle, młode odłóż do podania z mizerią i koperkiem – tu się nie przydadzą, bo mają za mało skrobi. Odpowiednie będą ziemniaki typu B lub C. Dzięki nim placek wyjdzie miękki i kremowy w środku, a chrupiący na zewnątrz.
Jeśli chcesz jak najbardziej zbliżyć się do bułgarskiej kuchni, wykorzystaj owczy ser solankowy typu bałkańskiego – sirene (znany także jako ser szopski). Jest przyjemnie słony i lekko kwaskowy. Wystarczy zetrzeć go na tarce, a podkręca placki o 200%. Ponieważ możesz mieć problem ze znalezieniem go w swoim markecie, możesz także wykorzystać ser feta lub ser typu greckiego a la feta – to dobry i popularny zamiennik.
Tajemniczym składnikiem jest tu mięta. Na początku może się wydawać dziwnym dodatkiem, bo zazwyczaj dosmacza desery i napoje, ale bardzo ciekawie łączy się z ziemniakami. W oryginalnym przepisie zostałaby wykorzystana odmiana rosnąca w Rodopach, która ma łagodniejszy smak niż nasza pieprzowa lub polna. Ale dorzucenie suszonego ziela da podobny efekt.
Bułgarski placek ziemniaczany (patatnik) – przepis
Składniki:
- 10 średnich ziemniaków (około 1 kg)
- 1 jajko
- 200 g białego sera (na przykład fety)
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Porządnie odsącz je z nadmiaru wody.
- Dodaj jajko, sól, pieprz, miętę oraz pokruszony lub starty ser. Wymieszaj.
- Nasmaruj dużą i głęboką patelnię olejem. Rozgrzej ją. Nałóż masę ziemniaczaną. Smaż przez około 15 minut na małym ogniu. Kiedy zauważysz, że brzegi zaczynają się rumienić, odwróć placek na druga stronę. Dodaj masło i kontynuuj smażenie przez około 10 minut.
- Zdejmij placek ziemniaczany na talerz, podziel na porcje, serwuj, póki jest gorący.
Z czym podać patatnik?
Bułgarski placek ziemniaczany nie potrzebuje wiele dodatków, ale warto jest go zwieńczyć jogurtem naturalnym, którego kwasowość przełamie treściwe kartofle. Przyda się też lekka sałatka z pomidorów. W gorące dni obok talerza z patatnikiem możesz postawić szklankę z ajranem, czyli orzeźwiającym bałkańskim napojem na bazie jogurtu.
Ponieważ bułarska wersja placka w smaku nie różni się dużo od naszej, możesz podać go ze swoimi ulubionymi dodatkami, na przykład z sosem grzybowym lub koperkowym. Pasuje tu także mięso – idealnie gulasz z karkówki lub łopatki wieprzowej.

















