To idealny chleb na początek piekarniczej przygody. Niesamowicie prosty do zrobienia, a zawsze się udaje. Piekłam go już wiele razy i za każdym wychodził mięciutki, ładnie wyrastał, a do tego miał chrupiącą skórkę. Ewa Wachowicz robi od razu 2 bochenki i polecam jej sposób. Nadmiar z powodzeniem możesz zamrozić. Po rozmrożeniu smakuje niemal jak świeży. Zatem przygotuj dwie keksówki i bierz się razem ze mną do pracy.
Owsiany chleb na drożdżach Ewy Wachowicz
Ten przepis na chleb jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu. Podstawą jest jasna mąka pszenna (idealna dla początkujących piekarzy), która gwarantuje puszyste i pięknie wyrośnięte bochenki. Aby wzbogacić smak chleba, Ewa Wachowicz dodaje całe płatki owsiane (bez mielenia). Sprawiają one, że chleb ma przyjemną teksturę i skutecznie przełamują jednolity miękisz. Pamiętaj, by użyć płatków górskich, które są twardsze od błyskawicznych i nie rozmiękną w trakcie pieczenia. Dla dodatkowej chrupkości warto dorzucić do ciasta garść ulubionych ziaren (np. słonecznika i siemienia lnianego). Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Nie trzeba go wyrabiać, ani zagniatać, a i tak w podczas pieczenia pięknie wyrośnie. Taki chleb smakuje zarówno z wędliną i serem, jak i z dżemem czy kremem czekoladowym. Również następnego dnia z powodzeniem można go jeść. Nie kruszy się, nie wysycha, wciąż jest miękki i bardzo smaczny.
Getty/iStock, TYNZA
Przepis na owsiany chleb Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 l ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 8 łyżek płatków owsianych górskich
- 1 kg mąki pszennej jasnej
- 1 garść łuskanego słonecznika
- 1 garść siemienia lnianego
- odrobina mleka do posmarowania bochenków
- łuskany słonecznik do posypania
Sposób przygotowania:
- Do miski wlej ciepłą wodę. Wsyp płatki owsiane, cukier i sól. Wkrusz świeże drożdże. Wymieszaj łyżką i odstaw na 20 minut. W tym czasie płatki zmiękną, a drożdże zaczną pracować. Rozczyn powinien spienić się.
- Do rozczynu wsyp mąkę, siemię lniane i słonecznik. Wymieszaj składniki łyżką, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto (bez widocznych grudek mąki).
- Dwie keksówki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż do nich ciasto chlebowe. Wyrównaj wierzch i posmaruj go odrobiną mleka za pomocą pędzelka. Posyp słonecznikiem.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz w nim chleb przez 1 godzinę, aż będzie rumiany, a uderzony w spód wyda „głuchy dźwięk”.
- Przed podaniem ostudź.
Źródło przepisu: ewawachowicz.pl
Po inne pyszne przepisy na domowy chleb, zapraszam na nasz kanał redakcyjny. Znajdziesz tam mnóstwo ciekawych inspiracji.
















