Jeśli szukasz prostej, ale przy tym efektownej propozycji na grilla czy wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania rodzinne, to ta sałatka będzie strzałem w dziesiątkę. Robi się ją tylko z kilku składników, ale każdy z nich ma zupełnie inną konsystencję, więc całość wspaniale się łączy. Zobacz ten sprytny pomysł i koniecznie odtwórz go we własnej kuchni i to najlepiej jeszcze na majówkę.
Jak zrobić sałatkę ze szparagami?
Klasyczna wiosenna sałatka ze szparagami jest dość delikatna, dlatego przydadzą się do niej wyraziste dodatki. Najlepiej połączyć szparagi z takimi składnikami, które wyróżniają się nie tylko mocnymi smakami, ale też ciekawymi strukturami, a w tej roli idealnie sprawdzą się ser feta i prażone pistacje. Pierwszy z tych składników ma przyjemnie kremową konsystencję i mocno słoną nutę, a drugi nadaje chrupiącego elementu. Do takiego zestawu wystarczy już tylko trochę świeżych ziół oraz prosty dressing na bazie oliwy, szalotki i soku z cytryny, a gotowe danie z pewnością zachwyci każdego.
Przepis ten można jednak modyfikować według własnych upodobań oraz tego, co akurat ma się w lodówce. Jeśli chcesz, możesz wymienić ser feta na mozzarellę, a zamiast samych zielonych szparagów, dodać również te białe w proporcji pół na pół. W ten sposób sałatka szparagowa będzie za każdym razem wyglądała i smakowała inaczej, więc nigdy się nie znudzi.
Sałatka ze szparagami, pistacjami i fetą - przepis
Składniki:
- 450 g zielonych szparagów
- 60 g sera feta
- 1/3 szklanki prażonych, solonych pistacji
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- po ćwierć łyżeczki soli i pieprzu
na sos:
- 3 szalotki
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- po ćwierć łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania sosu, czyli drobno posiekaj szalotkę, a potem wymieszaj ją z oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Całość odstaw do lodówki.
- Szparagi pokrój na ukos w niewielkie kawałki, a następnie podsmaż je na 2 łyżeczkach oliwy. Posól je, a po około 5 minutach smażenia zdejmij z patelni i odstaw do przestudzenia.
- W dużej misce wymieszaj podsmażone szparagi, pistacje, posiekane zioła oraz ser feta. Zalej całość sosem, posyp świeżo mielonym pieprzem i od razu podawaj na stół.
Źródło: Instagram.com/prosta.strona.zdrowia/

















