Jeśli szukasz prostej, ale przy tym efektownej propozycji na grilla czy wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania rodzinne, to ta sałatka będzie strzałem w dziesiątkę. Robi się ją tylko z kilku składników, ale każdy z nich ma zupełnie inną konsystencję, więc całość wspaniale się łączy. Zobacz ten sprytny pomysł i koniecznie odtwórz go we własnej kuchni i to najlepiej jeszcze na majówkę.

Jak zrobić sałatkę ze szparagami?

Klasyczna wiosenna sałatka ze szparagami jest dość delikatna, dlatego przydadzą się do niej wyraziste dodatki. Najlepiej połączyć szparagi z takimi składnikami, które wyróżniają się nie tylko mocnymi smakami, ale też ciekawymi strukturami, a w tej roli idealnie sprawdzą się ser feta i prażone pistacje. Pierwszy z tych składników ma przyjemnie kremową konsystencję i mocno słoną nutę, a drugi nadaje chrupiącego elementu. Do takiego zestawu wystarczy już tylko trochę świeżych ziół oraz prosty dressing na bazie oliwy, szalotki i soku z cytryny, a gotowe danie z pewnością zachwyci każdego.

Przepis ten można jednak modyfikować według własnych upodobań oraz tego, co akurat ma się w lodówce. Jeśli chcesz, możesz wymienić ser feta na mozzarellę, a zamiast samych zielonych szparagów, dodać również te białe w proporcji pół na pół. W ten sposób sałatka szparagowa będzie za każdym razem wyglądała i smakowała inaczej, więc nigdy się nie znudzi. 

Sałatka ze szparagami, pistacjami i fetą - przepis

Składniki:

  • 450 g zielonych szparagów
  • 60 g sera feta
  • 1/3 szklanki prażonych, solonych pistacji
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • po ćwierć łyżeczki soli i pieprzu

na sos:

  • 3 szalotki
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • po ćwierć łyżeczki soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania sosu, czyli drobno posiekaj szalotkę, a potem wymieszaj ją z oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Całość odstaw do lodówki.
  2. Szparagi pokrój na ukos w niewielkie kawałki, a następnie podsmaż je na 2 łyżeczkach oliwy. Posól je, a po około 5 minutach smażenia zdejmij z patelni i odstaw do przestudzenia. 
  3. W dużej misce wymieszaj podsmażone szparagi, pistacje, posiekane zioła oraz ser feta. Zalej całość sosem, posyp świeżo mielonym pieprzem i od razu podawaj na stół. 

Źródło: Instagram.com/prosta.strona.zdrowia/