Puszyste ciasto, tak wysokie, że aż ucieka z foremki. Przykryte świeżutkimi owocami, które pod wpływem temperatury lekko się rozpływają, tworząc apetyczną dekorację. Złota kruszonka, która chrupie pod zębami jak najwspanialszy cukierek. Czy można chcieć czegoś więcej? Okazuje się, że tak – te cuda możesz teraz uzyskać bez większego wysiłku. Wystarczy, że umieścisz składniki w misce, odstawisz, wymieszasz i upieczesz. Ciasto drożdżowe bez zagniatania będzie twoim hitem na lato. 

Pod jaki owoc pasuje to ciasto?

Odpowiedź jest prosta – ciasto drożdżowe bez zagniatania możesz wykorzystać właściwie pod każdy owoc. W czerwcu najlepiej sprawdzą się świeże, miękkie i słodkie owoce sezonowe, takie jak truskawki, borówki lub czereśnie. Ale jeśli akurat nie masz ich pod ręką, za to zawsze trzymasz zapas w szufladzie pod lodówką, możesz też swobodnie wykorzystać mrożony produkt. 

Warto tylko pamiętać o pewnych zasadach, które pozwolą otrzymać najlepsze ciasto drożdżowe z owocami. Zadbaj, żeby:

  • nie kłaść na wierzch zbyt dużo. Możesz niechcący za bardzo obciążyć placek i nie wyjdzie już tak pulchny. Na porcji podanej w poniższym przepisie nie umieszczaj więcej niż 500 g owoców.
  • wybrane owoce nie były zbyt wodniste. Najlepsze będą okazy o mięsistym, jędrnym wnętrzu. Jeśli kroisz je na kawałki, układaj je miąższem do góry. 
  • lekko wcisnąć owoce w ciasto. Ponieważ mocno rośnie w piekarniku, może wyprzeć lżejsze owoce na wierzch. 

Ciasto drożdżowe bez zagniatania – przepis

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 500 g borówek

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do miski. Zrób wgłębienie w środku i wlej do niego lekko rozmącone jajka. Posyp drożdżami i cukrem. na końcu wlej olej i mleko. 
  2. Przykryj miskę ściereczką lub folią spożywczą i odstaw ją na dwie godziny w ciepłe miejsce
  3. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką i przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Posyp ciasto równomiernie umytymi i osuszonymi borówkami. 
  5. Wstaw ciasto drożdżowe do zimnego piekarnika. Piecz przez 40 minut w 190°C.

Kruszonka i lukier do ciasta drożdżowego bez wyrabiania

Powyżej masz podstawowy przepis na ciasto drożdżowe z owocami bez zagniatania. Robi się bardzo szybko i bez zbędnego brudzenia naczyń. Warto jednak dodać do niego prostą kruszonkę. Potrzebujesz:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Rozetrzyj składniki w dłoniach, aż zaczną się do siebie kleić. Posyp kruszonką ciasto owoce wyłożone na ciasto. Jej chrupkość będzie pysznie kontrastować z soczystymi owocami. Możesz ją lekko podkręcić, dodają pokruszone migdały lub wiórki kokosowe, zwłaszcza gdy decydujesz się zamienić borówki na truskawki.  

Do dekoracji możesz przyrządzić prosty lukier z cukru pudru. Wymieszaj słodki pył z wodą i sokiem z cytryny tak, żeby uzyskać polewę o konsystencji pasty. Skrop nią przestudzone ciasto. Możesz też pokusić się o dekorację z roztopionej białej czekolady lub przygotować sos waniliowy. 

Źródło: instagram.com/czarodziejka81