Śliwki to jedne z najbardziej charakterystycznych owoców późnego lata i wczesnej jesieni. Są słodkie, soczyste, maja głęboki kolor i intensywny aromat. Idealnie nadają się do przetworów, ale najlepiej smakują w domowych ciastach. Ich naturalna słodycz i lekka kwaskowość świetnie kontrastują z łagodnym smakiem wypieku. Właśnie dlatego szybkie ciasto ze śliwkami często gości jesienią na polskich stołach deserem.

Nasz przepis nie wymaga miksera planetarnego, specjalnych umiejętności ani długiego wyrabiania. Wystarczy kilka podstawowych składników i śliwki. Zanim jednak sięgniesz po pierwsze owoce, warto wiedzieć, jakie sprawdzą się najlepiej i dlaczego to właśnie ich wybór decyduje o sukcesie wypieku.

Jeśli chcesz, by twoje ciasto było wilgotne, aromatyczne i nie zapadło się po upieczeniu, przeczytaj kilka praktycznych wskazówek. A potem bierz się do pieczenia!

Jakie śliwki do ciasta są najlepsze?

Zdecydowanie najlepsze są śliwki węgierki. Można je zastąpić renklodami, a jeśli lubisz wyraźnie kwaskowy smak, świetne będą mirabelki.
Niezależnie od tego, który gatunek lubisz, wybierz owoce dojrzałe, ale ciągle twarde i jędrne. Ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury śliwki zmiękną, zbyt dojrzałe mogłyby się zbyt szybko rozpaść i wypuścić zbyt dużo soku, nadmiernie zwilżając wierzch ciasta. 

Jeżeli śliwki są jedynie lekko twardawe, a nie twarde, a po przekrojeniu (zwłaszcza węgierki) ich miąższ nie jest zbyt mocno wybarwiony na czerwono lub fioletowo, będą idealne.

Sposób układania owoców – skórką do dołu lub do góry nie ma większego znaczenia. Ja wolę układać skórką do dołu, co nieco ogranicza wyciekanie soku.

Adobe Stock, Pavla

 

Szybkie ciasto ze śliwkami - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 5-6 śliwek
  • pół szklanki cukru
  • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. W sporej misce ubij mikserem jaja z cukrem, aż zaczną przypominać gęstawy, jasny krem.
  2. Dodaj skórkę cytrynową oraz śmietanę i wymieszaj.
  3. Wsyp przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj mikserem tylko tyle, aby powstało jednorodne ciasto.
  4. Wylej ciasto do średniej prostokątnej lub okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekrój na połówki, wyjmij pestki. Układaj połówki śliwek na cieście (możesz je pokroić na ćwiartki, jeśli chcesz).
  5. Wstaw ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 30-35 minut – z wierchu ciasto powinno być leciutko zrumienione, a wewnątrz suche – sprawdź patyczkiem.

Propozycje modyfikacji przepisu

Jeśli chcesz, możesz śmietanę zamienić na jogurt grecki. Wtedy ciasto będzie nieco lżejsze, ale niczego w smaku nie będzie mu brakować.
Skórkę cytrynową możesz pominąć, ale jej dodatek sprawia, że ciasto przyjemniej pachnie. Skórkę z cytryny można zastąpić skórką z pomarańczy albo limonki – w obu wersjach ciasto wychodzi smakowite.

Jeżeli akurat nie masz w domu śliwek, nie musisz rezygnować z pieczenia tego ciasta. Wystarczy użyć innych owoców. Możesz na wierzchu ciasta poukładać plasterki jabłka, brzoskwini, gruszki, albo obsypać je borówkami, malinami czy porzeczkami.

W wersji dla łasuchów i amatorów słodyczy można do owoców ułożonych na wierzchu dodać płatki czekoladowe. Najlepiej smakują z wiśniami i gruszką. Jeżeli użyjesz jabłek, dobrym pomysłem będzie oprószenie ich cynamonem.