Choć to ciasto wygląda jak z cukierni (i tak też smakuje), to z powodzeniem zrobisz je w domu. Wbrew pozorom nie jest trudne i poradzi sobie z nim każdy. Możesz je przygotować dzień przed podaniem. Przechowuj je w lodówce, a gęsty i stabilny krem nie spłynie z ciasta. Zamiast truskawek możesz dać inne sezonowe owoce: jagody, borówki lub porzeczki.
Proste ciasto z kremem i truskawkami na koniec roku i nie tylko
Aby zrobić takie ciasto, trzeba upiec prosty biszkopt z czterech jajek. Robię go bez oleju i bez proszku do pieczenia, a i tak pięknie wyrasta. Natomiast kremowa masa sprawia, że ciasto nie jest suche. Krem przygotowuję na bazie bitej śmietany z mascarpone. Wychodzi gęsty i puszysty.
Całość przekładam owocami i gotowe. Takie proste ciasto nie zajmie ci wiele czasu, a pracę możesz sobie spokojnie podzielić na etapy: rano upiec biszkopt, po południu zrobić krem i złożyć ciasto. Na podwieczorek będzie gotowe. Krem jest na tyle zwarty, że nie potrzebuje chłodzenia przed podaniem.
Przepis na ciasto z kremem i truskawkami na koniec roku
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 140 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 300 g truskawek
Sposób przygotowania:
- Najpierw zrób biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na jasną i puszystą pianę trzepaczką lub mikserem. Dodawaj do niej po łyżce cukier, cały czas ubijając. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Do piany dodaj żółtka i całość ponownie ubij, aż składniki się połączą. Na koniec wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiane wcześniej przez sitko. Wymieszaj je z pianą za pomocą łopatki. Gotowy biszkopt przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 20 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmij z tortownicy i ostudź.
- Następnie przygotuj krem. Schłodzoną śmietankę wlej do miski, dodaj do niej mascarpone i ubijaj całość na wysokich obrotach miksera. Gdy krem zacznie gęstnieć, dodaj do niego cukier puder. Całość ubijaj jeszcze przez kilka minut, aż masa będzie gęsta i puszysta.
- Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Pokrój je na mniejsze kawałki. Wystudzony biszkopt przekrój na pół. Na spód wyłóż połowę kremu oraz połowę truskawek. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Nałóż na wierzch pozostały krem i udekoruj całość truskawkami. Ciasto przechowuj w lodówce.
















