Niedawno widziałam na kanale naszej redakcji przepis mojej koleżanki na przepyszne jesienne naleśniki z grzybami. Niestety moje dzieci nie jedzą grzybów, dlatego przygotowałam dla nich własną wersję jesiennych naleśników. Te są na słodko, z obłędnym nadzieniem. Zniknęły w mgnieniu oka i każdy prosił o dokładkę, więc teraz smażę je na okrągło. Na szczęście robi się je niemal błyskawicznie ze składników, które praktycznie zawsze mam w kuchni.

Nadzienie do jesiennych naleśników

Jesienne naleśniki przygotowuję z prażonym jabłkiem. Obieram je wcześniej ze skórki i smażę z odrobiną masła i cynamonu. Sprawdzi się tu każda odmiana, jednak te twardsze jabłka, typu antonówka czy szara reneta, lepiej będą trzymały formę i szybko się nie rozpadną, a nam zależy na tym, aby nie powstał z nich mus. Podduszone jabłka powinny wciąż mieć zwartą konsystencję. Jeśli twoje jabłka są mało słodkie, to na patelnię wsyp łyżkę cukru. Rozpuść go w maśle i w takim sosie je podsmażaj. W razie potrzeby dolej wody (jeśli jabłka za bardzo by się rumieniły, a wciąż pozostawały twardawe).

Przepis na jesienne naleśniki z prażonym jabłkiem

Składniki na ciasto:

  •  80-100 g płatków owsianych
  • 100 g purée z dyni 
  • 1 jajko
  • 125-150 ml wody
  • 1 łyżeczka masła do smażenia

Składniki na nadzienie:

  • 180-200 g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2 średnie jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj ciasto na naleśniki. Dynię pokrój na kawałki (ze skórką), ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny. Po upieczeniu zmiksuj ją na gładkie purée i ostudź. Możesz też wykorzystać wcześniej upieczoną dynię lub mus dyniowy (bez dodatków) ze słoiczka.
  2. Płatki owsiane zmiel na mąkę. Przełóż je do miski, wymieszaj z mąką, wodą, jajkiem i purée dyniowym. Odstaw ciasto na kwadrans. Jeśli po tym czasie będzie za gęste, dodaj do niego odrobinę wody.
  3. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością masła. Smaż na niej naleśniki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złoto-brązowe.
  4. Następnie przygotuj nadzienie do naleśników. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w kosteczkę. Przełóż je na rozgrzaną patelnię z masłem i posyp cynamonem (jeśli nie lubisz, możesz pominąć). Dolej do niego 2-3 łyżki wody i duś, aż zmięknie (nie powinno rozpaść się na gładki mus). Zdejmij je z ognia i lekko przestudź.
  5. Naleśniki posmaruj jogurtem, ułóż na nim prażone jabłka i zawiń w rulon lub kopertę. Podawaj gorące, udekorowane orzechami (laskowymi, migdałami, włoskimi).

Getty/iStock, OlgaLepeshkina