Niedawno widziałam na kanale naszej redakcji przepis mojej koleżanki na przepyszne jesienne naleśniki z grzybami. Niestety moje dzieci nie jedzą grzybów, dlatego przygotowałam dla nich własną wersję jesiennych naleśników. Te są na słodko, z obłędnym nadzieniem. Zniknęły w mgnieniu oka i każdy prosił o dokładkę, więc teraz smażę je na okrągło. Na szczęście robi się je niemal błyskawicznie ze składników, które praktycznie zawsze mam w kuchni.
Nadzienie do jesiennych naleśników
Jesienne naleśniki przygotowuję z prażonym jabłkiem. Obieram je wcześniej ze skórki i smażę z odrobiną masła i cynamonu. Sprawdzi się tu każda odmiana, jednak te twardsze jabłka, typu antonówka czy szara reneta, lepiej będą trzymały formę i szybko się nie rozpadną, a nam zależy na tym, aby nie powstał z nich mus. Podduszone jabłka powinny wciąż mieć zwartą konsystencję. Jeśli twoje jabłka są mało słodkie, to na patelnię wsyp łyżkę cukru. Rozpuść go w maśle i w takim sosie je podsmażaj. W razie potrzeby dolej wody (jeśli jabłka za bardzo by się rumieniły, a wciąż pozostawały twardawe).
Przepis na jesienne naleśniki z prażonym jabłkiem
Składniki na ciasto:
- 80-100 g płatków owsianych
- 100 g purée z dyni
- 1 jajko
- 125-150 ml wody
- 1 łyżeczka masła do smażenia
Składniki na nadzienie:
- 180-200 g jogurtu naturalnego lub greckiego
- 2 średnie jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj ciasto na naleśniki. Dynię pokrój na kawałki (ze skórką), ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny. Po upieczeniu zmiksuj ją na gładkie purée i ostudź. Możesz też wykorzystać wcześniej upieczoną dynię lub mus dyniowy (bez dodatków) ze słoiczka.
- Płatki owsiane zmiel na mąkę. Przełóż je do miski, wymieszaj z mąką, wodą, jajkiem i purée dyniowym. Odstaw ciasto na kwadrans. Jeśli po tym czasie będzie za gęste, dodaj do niego odrobinę wody.
- Rozgrzej patelnię z niewielką ilością masła. Smaż na niej naleśniki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złoto-brązowe.
- Następnie przygotuj nadzienie do naleśników. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w kosteczkę. Przełóż je na rozgrzaną patelnię z masłem i posyp cynamonem (jeśli nie lubisz, możesz pominąć). Dolej do niego 2-3 łyżki wody i duś, aż zmięknie (nie powinno rozpaść się na gładki mus). Zdejmij je z ognia i lekko przestudź.
- Naleśniki posmaruj jogurtem, ułóż na nim prażone jabłka i zawiń w rulon lub kopertę. Podawaj gorące, udekorowane orzechami (laskowymi, migdałami, włoskimi).
Getty/iStock, OlgaLepeshkina
















