Jesień co roku upływa mi pod znakiem przysmaków z dynią. Nie zawsze umieszczam ją w roli głównej - czasem staje się zaledwie tłem dla moich dań. Tutaj wystarczą raptem 3 łyżki, aby pozornie zwyczajne naleśniki nabrały niezwykłego, słonecznego koloru i ciekawego posmaku. Jeśli chcę podkręcić dyniowy klimat całej potrawy, takie naleśniki serwuję dodatkowo z pysznym dżemem z dyni. Lepiej już chyba być nie może. Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji na dyniowe pyszności, koniecznie dołącz do naszego kanału nadawczego na Messengerze. Cała redakcja MojeGotowanie.pl regularnie poleca tam przysmaki z dynią w roli głównej.
Przepis na dyniowe naleśniki
Składniki:
- 3 czubate łyżki puree z dyni (poniżej instrukcja, jak je przygotować)
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki wody
- szklanka mleka
- szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: kardamon
Sposób przygotowania:
- W dużej misce roztrzep jajka z cukrem.
- Mąkę przesiej przez sitko. Później przesiej cynamon - obydwa suche składniki przesiewaj do drugiej, mniejszej miski.
- W trzeciej misce wymieszaj mleko z wodą i dyniowym puree.
- Teraz do miski z roztrzepanymi jajkami, dodawaj naprzemiennie suche składniki i mokre. Wszystko cały czas mieszaj trzepaczką, aby uniknąć grudek. Jeśli wolisz, możesz używać miksera.
- Jeśli gotowe ciasto wydaje ci się luźne, dodaj do niego więcej mąki.
- Odstaw ciasto na naleśniki na 15-20 minut, aby odpoczęło.
- Gdy czas upłynie, patelnię leciutko posmaruj olejem. Najlepiej używaj płaskiej, specjalnie przeznaczonej do smażenia naleśników. Smaż naleśniki dyniowe, aż będą złociste po obu stronach.
Jak zrobić puree dyniowe?
Puree z dyni przydaje się do wielu potraw - np. do przygotowywania ciasta dyniowego. Można zrobić je banalnie prosto, a najlepsza będzie dynia Hokkaido. Dynię musisz umyć, usunąć z niej gniazdo nasienne i pokroić ostrym nożem na mniejsze kawałki. Potem upiecz w 180 stopniach C - miękkość warto kontrolować widelcem, ale orientacyjnie trwa to zazwyczaj 25-40 minut, zależnie od wielkości kawałków. Gotową dynię wystudź, usuń skórkę i zmiksuj blenderem na gładkie puree. Wykorzystaj je od razu albo przechowuj w lodówce. Do naleśników dyniowych wystarczą 3 czubate łyżki, resztę możesz zachować np. do ciasta.
Z czym podawać dyniowe naleśniki?
A jak serwować cynamonowe naleśniki z dynią? Dokładnie tak samo, jak klasyczne naleśniki. Ja najbardziej lubię je z tradycyjnymi powidłami śliwkowymi, moje córki z twarożkiem albo dżemem jabłkowym. Gdy mam w domu dyniowe konfitury, nie waham się ich użyć - dzięki nim całość staje się jeszcze bardziej jesienna. Idealnie pasują też bakalie, np. posiekane orzechy, żurawina suszona albo rodzynki.

















