Jesień co roku upływa mi pod znakiem przysmaków z dynią. Nie zawsze umieszczam ją w roli głównej - czasem staje się zaledwie tłem dla moich dań. Tutaj wystarczą raptem 3 łyżki, aby pozornie zwyczajne naleśniki nabrały niezwykłego, słonecznego koloru i ciekawego posmaku. Jeśli chcę podkręcić dyniowy klimat całej potrawy, takie naleśniki serwuję dodatkowo z pysznym dżemem z dyni. Lepiej już chyba być nie może. Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji na dyniowe pyszności, koniecznie dołącz do naszego kanału nadawczego na Messengerze. Cała redakcja MojeGotowanie.pl regularnie poleca tam przysmaki z dynią w roli głównej.

Przepis na dyniowe naleśniki

Składniki:

  • 3 czubate łyżki puree z dyni (poniżej instrukcja, jak je przygotować)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: kardamon

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce roztrzep jajka z cukrem.
  2. Mąkę przesiej przez sitko. Później przesiej cynamon - obydwa suche składniki przesiewaj do drugiej, mniejszej miski.
  3. W trzeciej misce wymieszaj mleko z wodą i dyniowym puree.
  4. Teraz do miski z roztrzepanymi jajkami, dodawaj naprzemiennie suche składniki i mokre. Wszystko cały czas mieszaj trzepaczką, aby uniknąć grudek. Jeśli wolisz, możesz używać miksera.
  5. Jeśli gotowe ciasto wydaje ci się luźne, dodaj do niego więcej mąki. 
  6. Odstaw ciasto na naleśniki na 15-20 minut, aby odpoczęło.
  7. Gdy czas upłynie, patelnię leciutko posmaruj olejem. Najlepiej używaj płaskiej, specjalnie przeznaczonej do smażenia naleśników. Smaż naleśniki dyniowe, aż będą złociste po obu stronach.

Jak zrobić puree dyniowe?

Puree z dyni przydaje się do wielu potraw - np. do przygotowywania ciasta dyniowego. Można zrobić je banalnie prosto, a najlepsza będzie dynia Hokkaido. Dynię musisz umyć, usunąć z niej gniazdo nasienne i pokroić ostrym nożem na mniejsze kawałki. Potem upiecz w 180 stopniach C - miękkość warto kontrolować widelcem, ale orientacyjnie trwa to zazwyczaj 25-40 minut, zależnie od wielkości kawałków. Gotową dynię wystudź, usuń skórkę i zmiksuj blenderem na gładkie puree. Wykorzystaj je od razu albo przechowuj w lodówce. Do naleśników dyniowych wystarczą 3 czubate łyżki, resztę możesz zachować np. do ciasta.

Z czym podawać dyniowe naleśniki?

A jak serwować cynamonowe naleśniki z dynią? Dokładnie tak samo, jak klasyczne naleśniki. Ja najbardziej lubię je z tradycyjnymi powidłami śliwkowymi, moje córki z twarożkiem albo dżemem jabłkowym. Gdy mam w domu dyniowe konfitury, nie waham się ich użyć - dzięki nim całość staje się jeszcze bardziej jesienna. Idealnie pasują też bakalie, np. posiekane orzechy, żurawina suszona albo rodzynki.