Są takie przepisy, których teoretycznie nie da się już poprawić ani ulepszyć - najlepszym przykładem jest dla mnie tradycyjny bigos, przy którym właściwie nie ma sensu kombinować. Klasyka broni się tutaj sama i wszelkie modyfikacji mogą ją tylko zepsuć. Korzystałam z tego samego przepisu na bigos przez wiele lat. Nie sądziłam, że kiedykolwiek zdecyduję się na jakąś zmianę, ale weekend w górach sprawił, że klasyczny bigos chwilowo pójdzie w moim domu w odstawkę. Gaździna upichciła dla nas tak pyszną wersję znanego dania, że najpierw aż zaniemówiłam. Gdy tylko odzyskałam mowę, od razu poprosiłam o przepis. Po powrocie sama nagotowałam wielki gar i już wiem, że w grudniu na pewno zrobię powtórkę. Cała rodzina będzie pod wrażeniem.

Jeśli szukasz innych sprawdzonych przepisów na bigos, koniecznie dołącz do naszego kanału nadawczego na Messengerze. Regularnie dodajemy tam przepisy i triki, które na pewno ci się przydadzą. 

Przepis na bigos po góralsku

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg białej kapusty
  • 500 g schabu z kością
  • 500 g kiełbasy (np. myśliwskiej)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 10 łyżek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

  1. Białą kapustę umyj, poszatkuj drobno. Włóż do garnka.
  2. Schab z kością opłucz, dołóż do kapusty.
  3. Dodaj przyprawy w ilości według uznania (gaździna nie zdradza dokładnych proporcji, mówiąc że "każdy ma swój smak").
  4. Całość zalej wodą - ilość musi być taka, aby zakryć wszystkie składniki.
  5. Gotuj przez około 30 minut.
  6. Kapustę kiszoną przepłucz, włóż do drugiego garnka, podlej wodą i gotuj do miękkości.
  7. Ugotowaną kapustę kiszoną odcedź, posiekaj i wrzuć do garnka z białą kapustą. Wyjmij schab z kością.
  8. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj, podsmaż na patelni - nie musisz dodawać od razu 5 łyżek oleju, najpierw rozgrzej mniej tłuszczu.
  9. Podgotowany schab oraz kiełbasę posiekaj na małe kawałki. Dorzuć na patelnię i smaż razem z cebulą. Gdy będą podsmażone, dorzuć do garnka z kiszoną kapustą.
  10. Dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 30 minut. Co jakiś czas zamieszaj.

Dodatkowe porady gaździny

Jeśli lubisz kwaśny bigos, nie musisz mocno płukać kiszonej kapusty. Jeśli wolisz jednak słodszy smak potrawy, lepiej przepłukać kilkakrotnie, aby złagodzić posmak kapusty. Jeśli nie chcesz uzyskać intensywnie pomidorowego aromatu dania, możesz ograniczyć się do 8 łyżek koncentratu pomidorowego. Gaździna radzi, aby wybrać kiełbasę dobrej jakości, bo to na niej głównie opiera się pełen smak tego dania, jako że do góralskiego bigosu nie dodaje się wielu rodzajów mięs. Ja dorzuciłam jeszcze kilka kulek jałowca, chociaż w oryginalnym przepisie nie było tego składnika - nie wyobrażam sobie prawdziwego bigosu bez tej przyprawy.