Nie trzeba być dzieckiem, żeby uśmiechać się na samą myśl o ciasteczkach i wyjadać je niecierpliwie od razu z blachy, gdy tylko przestaną parzyć. Nawet szanujący się dorosły, wiemy o tym dobrze ja i mąż, przebiera nóżkami i zagląda przez szybkę piekarnika w pełnym napięcia oczekiwaniu. Na szczęście te piegowate krążki jak z rysunku przedszkolaka nie każą na siebie długo czekać. Na kanale nadawczym naszego serwisu były już jabłkowe słoneczka, wafle jak z PRL-u i kruche rogaliki, teraz złap koniecznie proste ciasteczka na mleku skondensowanym. Chociaż nie zawierają masła, rozpływają się w ustach i można wpisać je między świąteczne życzenia łasuchów.   

Ciasteczka na mleku skondensowanym z czekoladą – przepis

Zwykle masę na klasyczne amerykańskie ciasteczka z czekoladą trzeba miksować dość mozolnie. To dlatego, że pierwszym krokiem jest ucieranie masła z cukrem. Co oznacza, że trzeba pomyśleć wcześniej, by zmiękczyć kostkę z lodówki, a potem cierpliwie ubijać masę, aż się napuszy, a kryształki się rozpuszczą. W tej dużo uproszczonej wersji nie trzeba się martwić o ogrzewanie składników – wszystkie trzymasz i tak w temperaturze pokojowej. Nie trzeba też sypać cukru, bo mleko skondensowane jest słodzone. Wystarczy wymieszać, uformować i zapiec.

Składniki:

  • 325 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki czekoladowych kropelek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Przygotuj dwie blachy do pieczenia – wyłóż je pergaminem i lekko natłuść.      
  2. Połącz w misce mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dodaj esencję waniliową, masło orzechowe i mleko skondensowane (może być klasyczne lub kokosowe, jeśli chcesz przyrządzić wegańskie ciasteczka). Wymieszaj na jednolitą masę. Będzie lekko się kleić, ale to normalne.
  3. Dorzuć do masy ciasteczkowej kropelki czekoladowe. Wmieszaj je za pomocą szpatułki.
  4. Nabieraj porcje masy łyżką (najlepiej okrągłą do lodów) i nakładaj je na blachę do pieczenia, w odległości około 4 cm od siebie. Możesz też formować kulki w lekko zwilżonych dłoniach. 
  5. Piecz ciastka przez 10–12 minut. Studź je przez 5 minut na blaszce, a potem przełóż na kratkę cukierniczą. Możesz posypać je przed podaniem solą morską. 

Fot. Getty/iStock, Bruce Peter Morin

Jak przechowywać ciasteczka z mleka skondensowanego?

Szybkie kruche ciasteczka na mleku skondensowanym najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, na przykład szklanym słoju. Dzięki temu zachowają świeżość na 5–7 dni. Pamiętaj, żeby wkładać je do naczynia dopiero, kiedy całkowicie wystygną. Możesz przełożyć je dodatkowo kawałkami papieru śniadaniowego. Dobrym pomysłem jest umieszczenie w słoju kawałka chleba. Dzięki temu ciasteczka nie stwardnieją na kamień. Trzymaj pojemnik (zwłaszcza z przezroczystego szkła) z dala od słońca i ciepła. Możesz również je zamrozić – zapakuj je w indywidualne torebeczki foliowe odporne na mróz i usuń z nich jak najwięcej powietrza. Tak przechowywane przetrwają 3 miesiące i masz je zawsze na wyciągnięcie ręki. Nie musisz latać do sklepu, gdy najdzie cię ochota na kawę.