Przepis na placki ziemniaczane sołtysa jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, a mimo to zachwyca każdego i to już od pierwszego kęsa. Od klasycznej receptury różni się tylko dwoma dodatkami, ale to właśnie one robią tutaj cały efekt.

To właśnie one sprawiają, że zwykłe tanie placki zamieniają się w obiad na bogato, a nawet niewielka porcyjna syci na długie godziny. Zobacz, jak przygotowuje się ten prosty przepis krok po kroku, a od razu nabierzesz chęci, aby go wypróbować. 

Jak zrobić placki ziemniaczane w wersji na bogato?

Sekretem przepisu na to danie jest wędzony boczek i kiełbasa, które kroi się w drobniutką kostkę i dorzuca wprost do masy z tartych ziemniaków. Dzięki nim placki stają się nie tylko maksymalnie wyraziste w smaku, ale też znacznie bardziej sycące. Już kilka sztuk wystarczy aby najeść się na pół dnia, więc nawet przy dużej rodzinie nie trzeba długo stać przy patelni i szykować wielkiego stosu placków.

Oprócz dodatków liczy się jednak też podstawowa ziemniaczana masa, a tu ważne jest, aby nie przesadzać z dodatkiem mąki. Lepiej zastąpić część tego sypkiego składnika naturalną skrobią ze startych ziemniaków, a w tym celu wystarczy je dokładnie odcisnąć, a pozostałą wodę odstawić na kwadrans. Po tym czasie na dni miski zbierze się gęsta papka i to właśnie jest cenna skrobia, którą warto dodać znów do miski z masą na placki. Dzięki niej placuszki nie będą rozpadały się na patelni i idealnie się usmażą. 

Placki ziemniaczane z boczkiem i serem - przepis

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 150 g surowego boczku wędzonego
  • 150 g kiełbasy
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij je dokładnie, ale nie wylewaj pozostałej wody, tylko odstaw ją w misce na 10-15 minut.
  2. W tym czasie obierz cebulę i czosnek. Cebulę zetrzyj na drobniejszych otworach tarki, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  3. Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kosteczkę.
  4. Starte ziemniaki połącz z cebulką, boczkiem, kiełbasą, jajkami i mąką. 
  5. Wodę z ziemniaków ostrożnie odlej do zlewu, a osadzoną na dnie skrobię dodaj do masy na placki.
  6. Masę dopraw solą i pieprzem, a następnie wykładaj łyżką na mocno rozgrzany tłuszcz.
  7. Placki ziemniaczane z boczkiem i serem smaż na średniej mocy palnika aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony. 
  8. Po usmażeniu wykładaj placki na talerz z kawałkiem ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.