Za co kocham pierogi z mięsem? Za ich miękkie ciasto, soczysty, wyrazisty miąższ i za to, że sycą jak mało które. Wszystko to oferuje Tomasz Strzelczyk, ale w przepisie, przy którym się wcale nie narobisz. Jego zawijańce robią się praktycznie same. Na dodatek mają apetyczną rumianą skórkę, bo kucharz przygotowuje je od razu na patelni. I o ile klasyczne pierogi z mięsem z rosołu mogą czasem wyjść suche, tutaj nawet nie ma o tym mowy. Czegoś takiego jeszcze nie grali, to będzie hit twoich rodzinnych obiadów.      

Dlaczego pierogi „dla leniwych"?

Przepis Tomasza Strzelczyka przede wszystkim pozwala pominąć klejenie każdego pierożka oddzielnie. Kucharz rozwałkowuje ciasto, ale nie wycina z niego krążków, jak można by było się spodziewać. Po prostu nakłada mięso (i to surowe, to też oszczędza mnóstwo czasu i pracy) i zawija placek w rulon, a potem kroi go na kawałki. Efekt? Roladki, które wyglądają jak z tortilli, a smakują jak pierogi u babci. 

Drugą kwestią jest to, że kucharz wkłada zawijane pierogi z mięsem od razu na patelnię, bez wcześniejszego gotowania. To znaczy, że nie trzeba bawić się w ustawianie garów z wrzątkiem na palnikach, dzielenie kieszonek na partie, odmierzanie czasu i wyławianie łychą. Pierożki smażone na maśle zyskują rumianą skórkę, a potem wystarczy je poddusić, żeby ciasto w środku nie było surowe.   

Zawijane pierogi z mięsem Tomasza Strzelczyka – przepis

Składniki:

Na pierogi:

  • 250 g maki pszennej 
  • 120 ml letniej wody 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego 
  • 250 g mięsa mielonego wołowego 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 100 ml bulionu lub rosołu 
  • sól i pieprz do smaku 

Dodatkowo: olej i masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wsyp do miski 250 g mąki. Wlej ciepłą wodę. Wbij jajko. Dodaj porządną szczyptę soli. Dokładnie wyrób ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw, żeby odpoczęło. 
  2. Połącz w naczyniu oba rodzaje mięsa (warto wykorzystać tłustszą wieprzowinę, na przykład z boczku). Zetrzyj do nich cebulę i czosnek. Dodaj świeżo roztarty czarny pieprz i sól oraz zimny bulion lub wodę. Wyrób dłońmi. Masa powinna być dość luźna.  
  3. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto pierogowe na cienki placek. Postaraj się go uformować w lekko podłużny prostokąt. Nałóż na niego mięso (zwilż dłonie, żeby się nie przyklejało). Rozprowadź je po cieście, zostawiając margines. Zwiń placek w rulon. Krawędź nasmaruj wodą i sklej brzegi.
  4. Pokrój „roladę" na plastry o grubości około 2–3 cm. „Pierogi" trochę się przy tym zdeformują, więc popraw ich kształt dłońmi, lekko oprószając mąką.
  5. Rozgrzej na dużej patelni olej z masłem. Włóż zawijane pierogi. Obsmaż je z obu stron na rumiany kolor. Dolej wodę lub bulion. Przykryj i duś przez około 20 minut.

Jak podać zawijane pierogi dla leniwych Strzelczyka?

Tomasz Strzelczyk podlewa swoje zawijane pierogi dla leniwych odrobiną aromatycznego rosołu. Dzięki temu mięsny farsz chłonie jeszcze więcej smaku i staje się jeszcze bardziej soczysty, o ile to w ogóle możliwe. Te „roladki' nie potrzebują właściwie wiele więcej, ale możesz także podać je z:

  • sosem pomidorowym – takim jak do gołąbków. Podsmaż cebulkę, rozrób trochę koncentratu w rosole (tym, który i tak już masz na patelni) i gotowe.
  • karmelizowaną cebulą – podsmaż piórka, aż staną się złociste i słodkawe. 
  • sosem pieczarkowym – późnym latem i jesienią świetnie sprawdzą się także świeże letnie grzyby, na przykład kurki. 

Źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA