Jabłecznik to ciasto, które sprawdzi się o każdej porze roku. Można go przygotować również z dowolnej odmiany jabłek. Doskonale nadadzą się zarówno ostatnie papierówki, jak i antonówki, szara reneta czy gala. Twardsze jabłka nie rozpadną się podczas pieczenia i zachowają swoją formę, natomiast te bardziej miękkie wtopią się w ciasto, tworząc delikatny mus. Bez względu na wybór, ciasto zawsze rozpływa się w ustach.
Jak zrobić zalewany jabłecznik?
Aby przygotować to ciasto z jabłkami, potrzebne będą ci klasyczne składniki: mąka, jajka, mleko, cukier, proszek do pieczenia i olej. A do tego oczywiście jabłka. Od nich zacznij pracę. Pokrój je w plasterki jak ja, lub w kostkę. Zalej je puszystym ciastem ucieranym. Zrobisz je, ubijając jajka z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie łącząc z pozostałymi składnikami. To, o czym musisz pamiętać, to by użyć składników w temperaturze pokojowej. Inaczej zakalec masz pewny. Pamiętaj również, by mąkę wymieszać jedynie do połączenia. Masa powinna pozostać puszysta i lekka, a zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto nie urośnie podczas pieczenia i pozostanie zbite. Gotowe ciasto możesz udekorować cukrem pudrem, choć ja pominęłam ten etap. Zobacz, jak wygląda upieczone ciasto:
Getty/iStock, shura72
Przepis na jabłecznik
Składniki:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 ml mleka
- 80 ml oleju roślinnego
- 8 g proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 220 g mąki pszennej
- 4 jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania owoców. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokrój na grubsze plasterki. Wymieszaj je z sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 22 cm). Wyłóż na nią jabłka i posyp je cynamonem (możesz pominąć, jeśli nie lubisz).
- Następnie zrób ciasto. Do miski wbij całe jajka i wsyp cukier. Za pomocą miksera utrzyj je na jasną i puszystą masę.
- Dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy. Wlej mleko i wsyp mąkę przesianą wcześniej przez sito. Wymieszaj całość jedynie do połączenia się składników.
- Na koniec wlej olej i ponownie wymieszaj krótko mikserem.
- Gotowe ciasto wylej na jabłka. Rozprowadź je równomiernie tak, aby wszystkie jabłka były przykryte masą.
- Piecz jabłecznik przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Gotowy możesz udekorować cukrem pudrem.
















