Sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc warto wykorzystać je do letnich wypieków. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego, które nie oszukujmy się - jest bardzo czasochłonne, to ten przepis skradnie twoje serce. Nie trzeba czekać, wyrabiać, a całą pracę zrobi za ciebie mikser. Kilka minut ubijania i pyszne, puszyste, a jednocześnie wilgotne ciasto truskawkowe będziesz miała gotowe. Zobacz, jak zrobić je w kilku prostych krokach, a efekt na pewno cię zaskoczy.
Jak zrobić puszyste i wilgotne ciasto z truskawkami?
Aby ciasto wyszło idealne, pamiętaj o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki. Tylko ciasto kruche lubi zimne masło czy jajka. W tym przypadku potrzebujesz produktów w temperaturze pokojowej, dlatego mleko i jajka wyjmij co najmniej dwie godziny przed pieczeniem. Puszyste ciasto uzyskasz, długo miksując całe jajka z cukrem. Powstała piana powinna podwoić swoją objętość, a do tego stać się wyraźnie jaśniejsza. Następnie ostrożnie połącz ją z pozostałymi składnikami. Dzięki temu piana nie opadnie i ciasto pięknie wyrośnie podczas pieczenia. Ciasto wychodzi wilgotne, a nie suche, dzięki dodatkowi oleju. Olej sprawia również, że wypiek dłużej pozostaje świeży (choć pewnie i tak zniknie tego samego dnia).
Przepis na puszyste ciasto z truskawkami
Składniki:
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g truskawek
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Całe jajka wbij do miski. Dodaj do nich cukier i ubij całość mikserem na jasną i puszystą masę. Ubijaj jajka na wysokich obrotach, aż masa stanie się wyraźnie jaśniejsza i podwoi swoją objętość. Zajmie to ok. 6-7 minut. Najlepiej sprawdzi się tu mikser, ręczne ubijanie zajmie ci 2 razy więcej czasu.
- Do ubitej piany jajecznej niewielkim strumieniem wlej olej, cały czas miksując.
- Następnie wlej mleko i ponownie zmiksuj masę, ale jedynie do połączenia się składników.
- Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Partiami dodaj ją do masy. Wymieszaj delikatnie łopatką, aby masa nie opadła (nie używaj miksera).
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i obsyp mąką. Przełóż do niej gotowe ciasto. Wyrównaj wierzch.
- Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Pokrój je na ćwiartki lub na mniejsze kawałki. Ułóż je na cieście.
- Ciasto z truskawkami piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po tym czasie sprawdź za pomocą suchego patyczka, czy ciasto jest dobrze upieczone.
- Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.
















