Barszcz czerwony na Wigilię można podać nie tylko z uszkami. U mnie w domu częstym „leniwym” i postnym dodatkiem jest biała fasola. Jeśli masz nieco więcej czasu i ochoty, koniecznie zrób do tej zupy puszyste paszteciki. Na ciasto czeka się tu krócej niż na drożdżowe, a jest równie dobre, jeśli nie lepsze, bo nie wysycha tak szybko.

Dołącz jeszcze dziś na kanał messenger MojeGotowanie.pl. Tam czeka na ciebie codziennie jeszcze więcej niebanalnych pomysłów na dodatki do barszczu, ciasta świąteczne z efektem „wow” i triki, które przyspieszą gotowanie - nie tylko przed świętami, ale i na co dzień. Święta i każdy obiad czy deser wyjdzie ci bez skuchy. Tak, jak te paszteciki do barszczu.

Jak zrobić wigilijne paszteciki bez drożdży?

Ciasto jest bardzo, bardzo proste, bo twarogowo-mączne, z półtłustym białym serem. Nie wybieraj chudego, bo nie będzie tak plastyczne jak na półtłustym - może się kruszyć. Dzięki sporemu dodatku masła, żółtku i chłodzeniu ciasto będzie dobrze udawać kruche, ale z puszystością typową dla drożdżowego i pękatością francuskiego. 

Podaję przepis na paszteciki z farszem pieczarkowym (dobrym dla dzieci, które przeważnie nie jedzą leśnych grzybów). Nadzienie możesz zrobić jakiekolwiek pod swoje wigilijne smaki, nawet klasyczne z kapustą kiszoną czy gęstym bigosem będzie pasować. Farsz powinien być jak najbardziej gęsty - wodę trzeba dobrze odparować. Mieszaj pieczarki na patelni jak najrzadziej - z każdym mieszaniem wytrąca się coraz więcej wody i smażenie potrwa wieki. Poza tym zaczną się dusić, zamiast smażyć. Tak usmażone pieczarki są też smaczniejsze. Podczas smażenia możesz dodać łyżkę sosu sojowego - podkręci smak grzybów.

Paszteciki przed pieczeniem możesz też dla niepoznaki posypać kminkiem - będą udawać klasyczne, tradycyjne drożdżowe. Jeśli nie lubisz, zostań np. przy czarnuszce, maku lub ziołach, np. tymianku i rozmarynie. Do tego prostego pieczarkowego nadzienia będą pasować jak ulał. 

Przepis na paszteciki do barszczu bez drożdży 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 170 g zimnego masła
  • 230 g półtłustego twarogu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz: 

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • pieprz i sól do smaku
  • masło klarowane do smażenia

Dodatkowo: 1 białko, 1 łyżka mleka i ulubione zioła, pestki lub nasiona do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj farsz: pokrój cebulę i pieczarki w niewielką kostkę. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła klarowanego, zeszklij cebulę przez kilka minut. Dodaj pieczarki i smaż, aż całość zgęstnieje, a nadmiar płynu z patelni się zredukuje. W międzyczasie dopraw pieprzem. Mieszaj jak najrzadziej. Pod koniec, gdy farsz będzie gęsty, dopraw solą. Wystudź całkowicie.
  2. Zrób ciasto: przeciśnij twaróg przez praskę - możesz też zmielić w malakserze. Przełóż do dużej miski wszystkie składniki na ciasto. Zagnieć jednolite ciasto i włóż na 40 minut do lodówki.
  3. Zimne ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym lekko mąką. Wytnij z ciasta kwadraty o boku 6 cm lub krążki od szklanki.
  4. Na każdą część nałóż po porcji farszu, złóż w trójkąt lub w półksiężyc, sklej brzegi i dociśnij je widelcem. 
  5. Odłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym białkiem z mlekiem, posyp ulubionymi ziołami lub pestkami.
  6. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piecz ok.20-25 minut do zrumienienia. 

Pieczarkowe paszteciki bez drożdży pasują do barszczu, ale nie tylko. Możesz je też podawać na co dzień do zupy-krem grzybowej i z pieczarek, do zupy z soczewicy, a nawet do żurku.