Kiedy potrzebujesz do chleba coś, zdrowego, efektownego i ekspresowego w przygotowaniu, ta pasta załatwi sprawę koncertowo. Wystarczy blender i gotowe, ugotowane buraki – te z marketu lub pakowane próżniowo, gotowane na parze, które dziś bez problemu kupisz także online. Ricotta nada paście kremowej tekstury, burak wnosi kolor, słodycz i ziemistą nutkę, a resztę robią proste przyprawy. Tak powstaje pasta, która znika z miski szybciej, niż byś tego sobie życzyła.
Przepis na smarowidło z buraków i ricotty
Składniki:
- 300 g gotowanych buraków
- 1 szklanka ricotty pełnotłustej (ok. 240 g)
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Pokrój buraki na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera.
- Dodaj ricottę, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz.
- Zmiksuj całość na gładką pastę. 30-60 sekund powinno wystarczyć.
- Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
- Przełóż do pojemnika. Pasta jest gotowa od razu, ale po 30 minutach w lodówce smaki jeszcze lepiej się przegryzają.
Smarowidło z buraków i ricotty: porady praktyczne
Ricotta nie lubi długiego miksowania. Chodzi o to, by pasta pozostała kremowa, więc nie należy jej zbyt długo miksować, żeby nie zrobiła się zbyt rzadka.
Buraki z paczki są zwykle dość neutralne w smaku, dlatego sok z cytryny jest niezbędny, żeby pasta zyskała bardziej wyrazisty, świeży smak.
Jeśli masz ricottę o nieco bardziej zbitej konsystencji, dolej nieco więcej oliwy.
Pasta świetnie przechowuje się w lodówce nawet do pięciu dni, pod warunkiem że trzymasz ją w szczelnym pojemniku.
Masz więcej czasu i ochotę na wersję premium? Zamiast gotowanych buraków użyj pieczonych – mają bardziej skoncentrowany smak i więcej naturalnej słodyczy. Do pieczenia nie trzeba przepisu, wystarczy zawinąć buraki w folię, wrzucić do piekarnika i piec do miękkości.
Wykorzystanie pasty z buraków i ricotty
To nie jest pasta, którą wykorzystasz tylko do świeżego pieczywa. Jest świetna na grzankach, zwłaszcza jeśli podasz ją z plasterkiem ogórka kiszonego, odrobiną pesto albo prażonymi pestkami dyni. Sprawdza się jako szybki dip do chrupiących warzyw: marchewek, selera naciowego, ogórka.
Smaruj nią kromki i ozdabiaj: zieleniną, ziarnkami sezamu, plasterkiem jajka lub zawijaskiem z wędliny. Powstaną barwne kompozycje, które skuszą do jedzenia każdego.
Na imprezę możesz ją podać w formie mini kanapek na pumperniklu albo jako dodatek do deski serów – jej kolor przyciągnie wzrok i sprawi, że gościom zacznie napływać ślinka do ust.
Ta pasta świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami, grillowaną cukinią i kaszami. Działa jak lekki sos, który nadaje potrawie koloru i świeżości.
Nie bój się eksperymentować z pastą z buraka i ricotty, bo choć w wersji podstawowej smarowidło jest świetne, można je jeszcze podkręcić. Wystarczy dodać odrobinę chrzanu albo zamienić ricottę na serek kozi.

















