Kiedy potrzebujesz do chleba coś, zdrowego, efektownego i ekspresowego w przygotowaniu, ta pasta załatwi sprawę koncertowo. Wystarczy blender i gotowe, ugotowane buraki – te z marketu lub pakowane próżniowo, gotowane na parze, które dziś bez problemu kupisz także online. Ricotta nada paście kremowej tekstury, burak wnosi kolor, słodycz i ziemistą nutkę, a resztę robią proste przyprawy. Tak powstaje pasta, która znika z miski szybciej, niż byś tego sobie życzyła. 

Przepis na smarowidło z buraków i ricotty

Składniki:

  • 300 g gotowanych buraków 
  • 1 szklanka ricotty pełnotłustej (ok. 240 g)
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój buraki na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera.
  2. Dodaj ricottę, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz.
  3. Zmiksuj całość na gładką pastę.  30-60 sekund powinno wystarczyć.
  4. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
  5. Przełóż do pojemnika. Pasta jest gotowa od razu, ale po 30 minutach w lodówce smaki jeszcze lepiej się przegryzają.

Smarowidło z buraków i ricotty: porady praktyczne

Ricotta nie lubi długiego miksowania. Chodzi o to, by pasta pozostała kremowa, więc nie należy jej zbyt długo miksować, żeby nie zrobiła się zbyt rzadka.

Buraki z paczki są zwykle dość neutralne w smaku, dlatego sok z cytryny jest niezbędny, żeby pasta zyskała bardziej wyrazisty, świeży smak. 

Jeśli masz ricottę o nieco bardziej zbitej konsystencji, dolej nieco więcej oliwy.

Pasta świetnie przechowuje się w lodówce nawet do pięciu dni, pod warunkiem że trzymasz ją w szczelnym pojemniku. 

Masz więcej czasu i ochotę na wersję premium? Zamiast gotowanych buraków użyj pieczonych – mają bardziej skoncentrowany smak i więcej naturalnej słodyczy. Do pieczenia nie trzeba przepisu, wystarczy zawinąć buraki w folię, wrzucić do piekarnika i piec do miękkości. 

Wykorzystanie pasty z buraków i ricotty

To nie jest pasta, którą wykorzystasz tylko do świeżego pieczywa. Jest świetna na grzankach, zwłaszcza jeśli podasz ją z plasterkiem ogórka kiszonego, odrobiną pesto albo prażonymi pestkami dyni. Sprawdza się jako szybki dip do chrupiących warzyw: marchewek, selera naciowego, ogórka. 

Smaruj nią kromki i ozdabiaj: zieleniną, ziarnkami sezamu, plasterkiem jajka lub zawijaskiem z wędliny. Powstaną barwne kompozycje, które skuszą do jedzenia każdego.

Na imprezę możesz ją podać w formie mini kanapek na pumperniklu albo jako dodatek do deski serów – jej kolor przyciągnie wzrok i sprawi, że gościom zacznie napływać ślinka do ust.

Ta pasta świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami, grillowaną cukinią i kaszami. Działa jak lekki sos, który nadaje potrawie koloru i świeżości.

Nie bój się eksperymentować z pastą z buraka i ricotty, bo choć w wersji podstawowej smarowidło jest świetne, można je jeszcze podkręcić. Wystarczy dodać odrobinę chrzanu albo zamienić ricottę na serek kozi.