Już od dawna nie używam masła do smarowania kanapek. Jest tyle pysznych past, że aż żal w kółko smarować dobre pieczywo tym samym. Jeśli jednak do tej pory trafiałaś na mdłe i nijakie pasty, to koniecznie spróbuje tej z przepisu Remigiusza Rączki. Takiej pasty nie kupisz w sklepie, niesamowicie aromatycznej i wyrazistej. O nudzie nie ma tu mowy. Świetnie pasuje do świeżego pieczywa, ale sprawdzi się również jako dip do warzyw czy krakersów na spotkaniu ze znajomymi. Zrobisz ją w dosłownie kilka minut, a zniknie równie szybko (mój mąż wyjada ją łyżeczką prosto z miseczki).
Smarowidło do chleba Remigiusza Rączki
Śląski kucharz znany jest z klasycznych przepisów, które robi mistrzowsko. Jednak w jego repertuarze znajdziesz też bardziej nowoczesne potrawy, w których łączy nietypowe składniki. Ta pasta jest przykładem, że z pozoru niepasujące do siebie produkty mogą stworzyć smarowidło, które smakuje genialnie. Jej bazą jest surowy jarmuż. To niedoceniane polskie warzywo znajdziesz niemal w każdym sklepie. Wystarczą dwie garście, z których koniecznie trzeba usunąć twarde łodyżki. Listki drobno posiekaj lub zmiksuj delikatnie. Połącz je z tuńczykiem z puszki, który nada całości lekko rybnego smaku oraz z suszonymi pomidorami. Znane są one ze swojego niesamowitego smaku, który potrafi podkręcić niejedną potrawę. Na koniec wystarczy doprawić całość cytryną, masłem, solą i pieprzem. To prosta pasta, którą zrobisz w kilka chwil, a pokochasz na zawsze. Będzie świetną odmianą dla masła, serka czy gotowych smarowideł ze sklepu.
A po inne pyszne przepisy na smarowidła do chleba, zapraszam na nasz kanał redakcyjny. Znajdziesz tam wiele smacznych inspiracji.
Przepis na pastę jarmużowo-tuńczykową
Składniki:
- 2 garście jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 5 sztuk pomidorów suszonych
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżka masła
- sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jarmuż umyj i usuń z niego twarde łodyżki. Listki posiekaj drobniutko lub delikatnie zblenduj, ale nie miksuj ich na gładką papkę (niewielkie kawałeczki jarmużu powinny być wyczuwalne w gotowej paście).
- Suszone pomidory posiekaj dość grubo. Dodaj je do jarmużu razem z olejem z pomidorów.
- Tuńczyka wyjmij z puszki i odsącz z nadmiaru płynu, dodaj do pozostałych składników.
- Czosnek drobno posiekaj i dodaj do pasty razem z miękkim masłem.
- Dopraw całość szczyptą pieprzu, solą oraz sokiem z cytryny. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą.
- Podawaj z pieczywem.
Źródło przepisu: Youtube.com/Rączka Gotuje
















