Każda mama ma swój sprawdzony sposób na udka z kurczaka. Moja obsmażała je i dusiła z dodatkiem masła i to był zawsze obiadowy hit – bez większej filozofii, ale niezawodny, rozgrzewający i przynoszący poczucie komfortu. Śląski kucharz też czerpie z rodzinnych tradycji, ale przygotowuje obiad 2w1. Wypełnia udka pieczarkowo-serowym farszem pachnącym czosnkiem, dzięki czemu powstaje posiłek-niespodzianka. Zaskakujący, a do tego niezwykle sycący. Gdyby tych wspaniałości było mało, marynuje kurczaka w niezwykłym sosie – lekko pikantnym, z wędzonym posmakiem. To danie „na bogato", a jednocześnie mieszczące się w każdym budżecie.
W czym najlepiej marynować kurczaka?
Marynata do kurczaka to temat-rzeka. Niektórzy stawiają na prostotę i posypują mięso mieszanką przypraw, a potem wcierają ją w udka i odstawiają je do lodówki (na godzinę lub na noc). W takim wydaniu często pojawią się takie aromatyczne dodatki jak: słodka papryka, chili, czosnek, oregano, tymianek, kurkuma, pieprz ziołowy. Ale kurczaka można marynować także „na mokro" i zastosować między innymi:
- oliwę lub olej – to podstawa, jeśli chcesz równomiernie rozprowadzić przyprawy. Bardzo ważny składnik, jeśli chcesz potem grillować lub smażyć mięso.
- sok z cytryny – kwaśny składnik sprawia, że mięso jest delikatne i soczyste, a także pachnie jak z greckiej tawerny.
- miód – idealny dla zbalansowania pikantnych lub kwaśnych smaków. Dzięki niemu skórka kurczaka nabiera apetycznej rumianej barwy.
- kefir, jogurt lub maślankę – kwaśny nabiał pomaga zmiękczyć mięso, a także dokładnie pokryć je przyprawami.
- musztardę – sama w sobie nadaje smak mięsu, ale także jest dobrym nośnikiem dla innych dodatków. Można wymieszać ją na przykład z jogurtem lub miodem.
Remigiusz Rączka stawia na olej i łączy go z sosem sojowy, tabasco, czosnkiem oraz papryką wędzoną. W rezultacie powstaje w punkt słona i wyrazista marynata. Zobacz, jak ją wykonać krok po kroku.
Faszerowane udka kurczaka Remigiusza Rączki – przepis
Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 50 ml oleju
- 30 ml sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki sosu tabasco
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 50 g twardego sera żółtego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Natnij ćwiartkę wzdłuż kości udowej, aż do podudzia (czyli pałki, ona ma zostać nienaruszona). Okrój ją dookoła i oskrob. Natnij miejsce w którym jest chrząstka i wyłam ją ostrożnie. Oczyść w ten sam sposób wszystkie porcje. Nasmaruj je od wewnątrz solą.
- Posiekaj cebulę w kostkę i zeszklij ją na maśle z odrobiną soli. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Smaż, aż odparują i się zarumienią. Zdejmij z patelni i przestudź.
- Zetrzyj do farszu ser i 2 ząbki czosnku. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż go do środka udek. Zawiń je, tak żeby zabezpieczyć nadzienie i ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do dołu.
- Połącz olej z sosem sojowym i tabasco. Dodaj 2 posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz paprykę i szczyptę pieprzu. Wymieszaj rózgą kuchenną.
- Polej udka kurczaka marynatą. Rozsmaruj ją po całej powierzchni mięsa. Odstaw na godzinę, żeby skruszało i przeszło jej smakiem.
- Po zamarynowaniu piecz mięso przez 1,5 godziny w 160°C.
Jak podać udka kurczaka nadziewane pieczarkami?
Faszerowane udka kurczaka Rączki wybitnie łączą się z pieczonymi ziemniakami, najlepiej z rozmarynem. Możesz także podać je ziemniakami w innej postaci – ponieważ nie ma tu sosu, dobrze sprawdzi się mocno maślane, kremowe purée. Dobrym pomysłem jest przygotowanie dodatkowych warzyw, na przykład karmelizowanej marchewki, brokułów, fasolki szparagowej lub grillowanej cukinii. Jeśli stronisz od kartofli, możesz postawić na ryż lub kaszę (najlepiej paloną gryczaną, która nie „zniknie" pośród intensywnych smaków).
Źródło: youtube.com/@raczkagotuje1081

















