Udka z kurczaka niby są proste do przygotowania, ale gdy lądują już na talerzu często okazuje się, że są nijakie w smaku, a do tego suche i wiórowate. Długo szukałam idealnego przepisu na marynatę do tego mięsa, aż trafiłam na ten od Ewy Wachowicz i to był strzał w dziesiątkę. Udka w końcu wychodzą mięciutkie, aromatyczne i soczyste. Moja rodzina je uwielbia i prosi o nie co rusz.

Jak zrobić marynatę do udek z kurczaka z przepisu Ewy Wachowicz?

Marynatę do udek z kurczaka Ewa Wachowicz robi z kilku prostych składników, jednak smak, który uzyskuje, jest niebanalny. Łączy ona garść aromatycznych przypraw: imbir, chili, pieprz ziołowy z sosem sojowym i odrobiną oliwy. Taką mieszanką naciera mięso z kurczaka i marynuje co najmniej przez 2 godziny (choć oczywiście im dłużej, tym lepiej). Dzięki marynacie mięso kruszeje i jest znacznie smaczniejsze po ugotowaniu lub upieczeniu. Marynatę Ewy Wachowicz z powodzeniem możesz wykorzystać również do innych części kurczaka. Sprawdzi się zarówno do piersi z kurczaka, jak i skrzydełek. 

Jak przygotować udka z kurczaka?

Zamarynowane udka z kurczaka Ewa Wachowicz dusi w bulionie z dodatkiem papryki. Mięso wychodzi mięciutkie, delikatne i bardzo aromatyczne. Jednak równie dobrze można je upiec w piekarniku. Wystarczy wyłożyć je na blachę wraz z całą marynatą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35-40 minut (warto w połowie pieczenie obrócić je na drugą stronę). Tak marynowane udka z kurczaka pasują i do ziemniaków, i do ryżu. Świetnie smakują podane z prostą sałatką z kapusty. 

Przepis na udka z kurczaka Ewy Wachowicz

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy

Składniki na udka z kurczaka:

  • 6 udek kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 125 ml rosołu drobiowego
  • garść rodzynek
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki czerwonej

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania marynaty. Do miski wsyp imbir, chili, pieprz ziołowy i sól. Wymieszaj przyprawy i natrzyj nimi udka z kurczaka (zwróć uwagę, by były dokładnie przykryte przyprawami). Zalej je sosem sojowym i skrop oliwą. Przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. 
  2. Po tym czasie roztop olej kokosowy na patelni. Obsmaż na nim udka z obu stron. Dodaj obrany i drobno posiekany czosnek oraz wlej rosół drobiowy. Przykryj i duś, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodaj pokrojone w kostkę papryki oraz rodzynki.

Adobe Stock, M.studio