Nie jestem może mistrzynią szkolnych śniadaniówek, ale zawsze staram się żeby córka była zadowolona z ich zawartości. Codziennie przemycam warzywa i owoce, ale od czasu do czasu szykuję wszystko na słodko. Wtedy zdecydowanie wolę, żeby córka zabrała jakieś domowe słodkości, niż gotowce ze sklepu. Gdy mam wolne popołudnie, staram się dzień wcześniej naszykować jakieś bułeczki. Ostatnio przetestowałam pomysł Jakuba Kuronia na pyszne drożdżówki z jabłkami i cynamonem. Okazały się takim hitem, że mamy koleżanek mojej córki dzwoniły później po przepis.

Jeśli szukasz innych jesiennych przepisów z jabłkami w roli głównej, koniecznie zajrzyj na nasz kanał nadawczy na Messengerze. Redakcja regularnie zamieszcza tam apetyczne inspiracje.

Przepis Jakuba Kuronia na jabłkowe drożdżówki

Podane proporcje wystarczą na około 10 bułeczek.

Składniki:

Na bułeczki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 120 g masła
  • 3 żółtka 
  • dodatkowe jajko do posmarowania bułek
  • 60 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka

Na nadzienie:

  • 600 g jabłek
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Na kruszonkę:

  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła
  • 100 g mąki

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od naszykowania kruszonki. Pokrój zimne masło, dodaj cukier i mąkę. Szybko wyrabiaj dłońmi - tylko do momentu, aż składniki się połączą. Gotową kruszonkę odstaw do lodówki, aby chłodziła się podczas przygotowania bułeczek.
  2. Przygotuj rozczyn. Pokrusz świeże drożdże, dodaj łyżkę cukru i 2-3 łyżki mleka. Uważaj - mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, żeby nie zabić drożdży.
  3. Wymieszaj i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
  4. Do miski włóż wszystkie składniki potrzebne na bułeczki, dołącz do tego gotowy rozczyn.
  5. Wyrób za pomocą miksera na gładką masę - oczywiście, musisz mieć do tego specjalne końcówki. Jeśli takich nie masz, wyrabiaj dłońmi.
  6. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
  7. Ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją wielkość. 
  8. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w kosteczkę, dopraw cynamonem, dodaj cukier..
  9. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką. 
  10. Ciasto podziel na 10 kulek. W każdej bułeczce za pomocą szklanki zrób wgłębienie na farsz.
  11. W każde wgłębienie włóż jabłka. 
  12. Wszystkie bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem odrobiny wody.
  13. Na sam koniec posyp schłodzoną kruszonką.
  14. Drożdżówki z jabłkami i kruszonką piecz w 180 stopniach C przez około 25 minut (tryb grzanie góra-dół).

Źródło: kuron.com.pl

Co można zmienić w tym przepisie?

Jeśli chcesz przygotowywać drożdżówki z innymi owocami, przepis Jakuba Kuronia jest naprawdę uniwersalny. Dobrze sprawdzą się też śliwki, maliny, gruszki, a nawet po prostu owocowy dżem. Co jeszcze można tu zmienić? Jeśli nie przepadasz za korzennym smakiem, możesz pominąć cynamon.