Remigiusz Rączka to lubiany kucharz i prawdziwa osobowość telewizyjna. Słynie z prostych i pysznych przepisów oraz tego, że fantastycznie opowiada o nich po śląsku. Oglądając jeden z ostatnich jego programów pt. „Rączka Gotuje”, zwróciłam uwagę, że przygotowuje zołzę grzybową. Najpierw mnie ta nazwa rozbawiła, ale wiem już, co oznacza i jak pyszny oraz uniwersalny jest to dodatek.
Co to jest zołza grzybowa?
Większości z nas słówko „zołza” od razu kojarzy się z wredną, kłótliwą i przekorną osobą. Jednak nie Ślązakom. Zołza to po śląsku sos. Słowo najprawdopodobniej pochodzi od niemieckiego „sauce” [ˈzoːsə]. Będąc na Śląsku, w lokalnych restauracjach możesz skosztować m.in. zołzy ze szampinioków (sosu pieczarkowego), tomatowy zołzy (sosu pomidorowego), zołzy ze cwible (sosu cebulowego), a także knoblochowy zołzy (sosu czosnkowego). Bo dobrze zrobiona zołza to creme de la creme śląskiej kuchni - szczególnie, jeśli jest podana do rolady, ciapkapusty czy tradycyjnych klusek z dziurką.
Z kolei zołza grzybowa Remigiusza Rączki to nic innego, jak sos z grzybów. Kucharz w jednym ze swoich programów kulinarnych pokazał krok po kroku, jak przygotować ten przysmak. Jako głównego składnika użył świeżych podgrzybków. Ponieważ akurat trwa na nie sezon, warto złapać koszyk i ruszyć do lasu, żeby po grzybobraniu od razu przetestować przepis Pana Remka.
Przepis na zołzę grzybową, czyli sos z grzybów leśnych od Remigiusza Rączki
Składniki:
- 500 g podgrzybków (najlepsze są świeże, ale możesz też użyć mrożonych)
- 100 g masła
- 1 cebula
- 500 ml śmietany kremówki
- do smaku: sól, świeżo mielony pieprz
Do smażenia: masło lub masło klarowane.
Sposób przygotowania:
- Ze świeżych grzybów odkrój trzonki - możesz je zużyć do suszenia. Do zołzy najlepiej sprawdzą się same kapelusze w całości. Jeśli używasz mrożonych grzybów, musisz je najpierw rozmrozić.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz.
- Na gorącym tłuszczu zeszklij cebulę.
- Następnie do cebuli dodaj grzybowe kapelusze, podlej odrobiną wody i zacznij dusić.
- Kiedy podgrzybki zaczną pachnieć na patelni i będą już miękkie (sprawdź to widelcem), dolej śmietankę kremówkę i dopraw sos solą oraz pieprzem.
- Lekko odparuj sos na patelni, a następnie podawaj.
Źródło przepisu: https://www.youtube.com/TVP3 Katowice
Do czego podać sos z podgrzybków?
Pan Remek swój sos podał razem z kotletami ziemniaczanymi, smażonym kurczakiem oraz prostą surówką z pora i jabłka, ale to tylko jedna z propozycji. Zołza grzybowa świetnie sprawdzi się jako aromatyczny dodatek do:
- pieczonego mięsa
- placków ziemniaczanych
- placków z cukinii
- ulubionego makaronu
- smażonego na chrupko ryżu
- kopytek
- pajdy świeżego chleba
Do swojej zołzy możesz też dodać świeży tymianek, ząbek czosnku, odrobinę gałki muszkatołowej, płatki chili lub otarte w dłoniach listki majeranku - dopraw ją wg własnego gustu i serwuj rodzinie przez cały sezon grzybowy.
















