Remigiusz Rączka to lubiany kucharz i prawdziwa osobowość telewizyjna. Słynie z prostych i pysznych przepisów oraz tego, że fantastycznie opowiada o nich po śląsku. Oglądając jeden z ostatnich jego programów pt. „Rączka Gotuje”, zwróciłam uwagę, że przygotowuje zołzę grzybową. Najpierw mnie ta nazwa rozbawiła, ale wiem już, co oznacza i jak pyszny oraz uniwersalny jest to dodatek. 

Co to jest zołza grzybowa?

Większości z nas słówko „zołza” od razu kojarzy się z wredną, kłótliwą i przekorną osobą. Jednak nie Ślązakom. Zołza to po śląsku sos. Słowo najprawdopodobniej pochodzi od niemieckiego „sauce” [ˈzoːsə]. Będąc na Śląsku, w lokalnych restauracjach możesz skosztować m.in. zołzy ze szampinioków (sosu pieczarkowego), tomatowy zołzy (sosu pomidorowego), zołzy ze cwible (sosu cebulowego), a także knoblochowy zołzy (sosu czosnkowego). Bo dobrze zrobiona zołza to creme de la creme śląskiej kuchni - szczególnie, jeśli jest podana do rolady, ciapkapusty czy tradycyjnych klusek z dziurką.

Z kolei zołza grzybowa Remigiusza Rączki to nic innego, jak sos z grzybów. Kucharz w jednym ze swoich programów kulinarnych pokazał krok po kroku, jak przygotować ten przysmak. Jako głównego składnika użył świeżych podgrzybków. Ponieważ akurat trwa na nie sezon, warto złapać koszyk i ruszyć do lasu, żeby po grzybobraniu od razu przetestować przepis Pana Remka. 

Przepis na zołzę grzybową, czyli sos z grzybów leśnych od Remigiusza Rączki

Składniki:

  • 500 g podgrzybków (najlepsze są świeże, ale możesz też użyć mrożonych)
  • 100 g masła 
  • 1 cebula
  • 500 ml śmietany kremówki
  • do smaku: sól, świeżo mielony pieprz

Do smażenia: masło lub masło klarowane. 

Sposób przygotowania:

  1. Ze świeżych grzybów odkrój trzonki - możesz je zużyć do suszenia. Do zołzy najlepiej sprawdzą się same kapelusze w całości. Jeśli używasz mrożonych grzybów, musisz je najpierw rozmrozić. 
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz. 
  4. Na gorącym tłuszczu zeszklij cebulę.
  5. Następnie do cebuli dodaj grzybowe kapelusze, podlej odrobiną wody i zacznij dusić.
  6. Kiedy podgrzybki zaczną pachnieć na patelni i będą już miękkie (sprawdź to widelcem), dolej śmietankę kremówkę i dopraw sos solą oraz pieprzem.
  7. Lekko odparuj sos na patelni, a następnie podawaj. 

Źródło przepisu: https://www.youtube.com/TVP3 Katowice

Do czego podać sos z podgrzybków?

Pan Remek swój sos podał razem z kotletami ziemniaczanymi, smażonym kurczakiem oraz prostą surówką z pora i jabłka, ale to tylko jedna z propozycji. Zołza grzybowa świetnie sprawdzi się jako aromatyczny dodatek do:

  • pieczonego mięsa
  • placków ziemniaczanych
  • placków z cukinii
  • ulubionego makaronu
  • smażonego na chrupko ryżu
  • kopytek
  • pajdy świeżego chleba

Do swojej zołzy możesz też dodać świeży tymianek, ząbek czosnku, odrobinę gałki muszkatołowej, płatki chili lub otarte w dłoniach listki majeranku - dopraw ją wg własnego gustu i serwuj rodzinie przez cały sezon grzybowy.