Moje dzieci uwielbiają drożdżowe wypieki. Zarówno ciasta, jak i drożdżówki zajadają, aż miło. Podobnie jest z tymi bułeczkami z przepisu Remigiusza Rączki. Są mięciutkie, puszyste i delikatne, a dodatek powideł śliwkowych nadaje im smaku i wyrazu. Robi się je bardzo prosto, bez długiego czekania, aż ciasto wyrośnie. Idealnie nadają się nie tylko na słodki podwieczorek, ale również do zabrania do szkoły czy na piknik.

Jak zrobić ekspresowe bułeczki drożdżowe z powidłami?

Sekret tego przepisu to ciasto drożdżowe, które śląski kucharz przygotowuje ekspresowo, bez godzinnego wyrastania. Wystarczy, że gotowe bułeczki zostawi na chwilę, by nabrały puszystości. Efekt jest zdumiewający. Wyrastają pod sufit, są miękkie i delikatne. Wyjątkowy smak i aromat zawdzięczają palonemu masłu, które Rączka dodaje do ciasta. Słodki akcent zapewniają im powidła śliwkowe, które najlepiej wykorzystać w sezonie. Natomiast dzięki dużej ilości żółtek, bułeczki świetnie się przechowują i pozostają świeże nawet na drugi dzień, oczywiście o ile nie zostaną wszystkie zjedzone od razu. Przed pieczeniem bułeczki warto posmarować masłem, dzięki czemu będą miały lśniącą i apetyczną skórkę.

Getty/iStock, Mixa74

Przepis na bułeczki drożdżowe z powidłami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru 
  • pół kostki masła 
  • 300 g powideł śliwkowych
  • 50 g cukru pudru do oprószenia

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj rozkruszone, świeże drożdże oraz ciepłe (ale nie gorące) mleko i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj całość łyżką do połączenia. Odstaw na chwilę.
  2. W tym czasie roztop masło na patelni, smaż je chwilę, aż zbrązowieje. Zdejmij z palnika i odstaw, aby wystygło.
  3. Żółtka i 1 całe jajko roztrzep widelcem. Dodaj do nich szczyptę soli i cukier waniliowy, wymieszaj ponownie.
  4. Do mąki z drożdżami dodaj resztę cukru, masę jajeczną i wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  5. Na koniec wlej do niego ostudzone masło. Wyrób ponownie, aż będzie jednolite.
  6. Ciasto przełóż na blat podsypany mąką. Odrywaj z niego niewielkie kawałki, rozciągaj je w rękach na kształt placka. Nałóż na środek powidła i zwiń w okrągłą bułeczkę, zlepiając ze sobą brzegi.
  7. Bułeczki ułóż na blaszce obok siebie, tak by się dotykały.
  8. Odstaw na chwilę do podrośnięcia.
  9. Posmaruj je roztopionym masłem i piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  10. Upieczone udekoruj cukrem pudrem.